Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Irán má právo reagovať na útoky, tvrdí iránsky prezident Masúd Pezeškiján

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránsky prezident Masúd Pezeškiján v pondelok vyhlásil, že jeho krajina má právo odpovedať na akúkoľvek agresiu. Uviedol to v reakcii na výzvy svetových lídrov, ktorí volajú po zmiernení napätia na Blízkom východe. TASR informuje na základe agentúry AFP.

"Hoci Irán zdôrazňuje diplomatické riešenia problémov, nikdy nepodľahne nátlaku, sankciám a zastrašovaniu," uviedol Pezeškiján podľa vyhlásenia, ktoré po telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom zverejnila tamojšia tlačová agentúra IRNA. Iránsky prezident tvrdí, že Teherán má právo odpovedať agresorom v súlade s medzinárodnými normami. Lídri Francúzska, Nemecka a Británie v pondelok vyzvali Irán a jeho spojencov, aby sa zdržali útokov, ktoré by mohli ďalej eskalovať napätie v regióne a "ohroziť možnosť dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov" v Pásme Gazy.

V opačnom prípade budú podľa nich niesť zodpovednosť. "Ďalšia eskalácia na Blízkom východe neprinesie zisk žiadnej krajine ani národu," zdôraznili Scholz, Macron a Stamer. Napätie na Blízkom východe v čase vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy eskalovalo pred dvoma týždňami po zabití vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra pri izraelskom útoku na Bejrút a atentáte na vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za oba útoky pohrozili odvetou.

Viac o téme: útokyIránMasúd Pezeškiján
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu