Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Irán odmietol výzvy európskych krajín na zdržanlivosť voči Izraelu

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN- Iránske ministerstvo zahraničných vecí v utorok uviedlo, že výzvy Francúzska, Nemecka a Británie adresované Teheránu a jeho spojencom na zdržanlivosť voči Izraelu "nemajú politickú logiku a sú v rozpore so zásadami medzinárodného práva". Informuje o tom agentúra Reuters.

"Bez akejkoľvek námietky voči zločinom sionistického režimu (Izraela) vyhlásenie E3 (Francúzska, Nemecka a Británie) drzo požaduje, aby Irán nereagoval na porušenie svojej suverenity a územnej celistvosti," povedal hovorca iránskeho rezortu diplomacie Násir Kanaání. Dodal, že Teherán je odhodlaný odstrašiť Izrael. Zároveň vyzval Paríž, Berlín a Londýn, aby sa "raz a navždy postavili proti vojne v Pásme Gazy a vojnovému štvaniu Izraela".

Napätie na Blízkom východe v čase vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy eskalovalo pred dvoma týždňami po zabití vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra pri izraelskom útoku na Bejrút a atentáte na vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za oba útoky pohrozili odvetou. Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a britský premiér Keir Starmer v pondelok v spoločnom vyhlásení vyzvali na bezodkladné rokovania o prímerí v Pásme Gazy a varovali Irán a jeho spojencov pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe.

Viac o téme: IránEurópaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu