Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

More v Chorvátsku je plné odporného slizu z rias: Dovolenkári ignorujú varovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PULA - V súčasnosti sú niektoré zátoky pri Pule v zovretí slizu z rias. Napriek tomu si kúpajúci nechcú nechať dovolenku pokaziť.

Pláže vyzerajú zakalené a voda má nevkusnú hnedú farbu. Zmes rias a bahna výrazne ovplyvňuje kvalitu vody. Navyše nepríjemný zápach znepríjemňuje pobyt na pláži. Vysoké teploty a prebytok živín – ako sú hnojivá a odpadové vody – vo vode sú hlavnými príčinami premnoženia rias.

archívne video

Dovolenka so svojim miláčikom! Auto, lietadlo alebo autobus: Všetko, čo musíte vedieť o cestovaní so psom (Zdroj: NL/TH)

Miestne úrady odporúčajú vode sa zatiaľ vyhýbať, keďže nemožno vylúčiť zdravotné riziká. Každý, kto ide do vody, by sa mal potom poriadne osprchovať. Orgány životného prostredia už usilovne pracujú na tom, aby tento problém vyriešili.

Mnohí plážoví návštevníci však varovania ignorujú a užívajú si more, ako sa len dá, hoci niektorí sú zo zmenených podmienok zjavne sklamaní. 

S podobnými problémami nedávno zápasilo aj Taliansko. V niektorých častiach Jadranu, najmä v Terstskom zálive, Ravenne, Rimini a Ancone, došlo k masívnemu množeniu rias.

Viac o téme: RiasyChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu