Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Grécko trápia lesné požiare! Boj komplikuje silný vietor a vysoké teploty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/viarifnote)

ATÉNY – Stovky hasičov s desiatkami kusov techniky bojovali v nedeľu proti požiarom na území Grécka. Situáciu však komplikoval silný vietor, vysoké teploty a sucho. Informuje správa agentúr Reuters a AFP.

Viac než 250 hasičov a niekoľko desiatok vozidiel hasilo požiar neďaleko obce Varnavas v severnej časti metropolitnej oblasti Atén. Do akcie sa zapojilo aj niekoľko lietadiel a päť vrtuľníkov. Úrady nariadili obyvateľom evakuáciu. Požiar v nedeľu vypukol aj neďaleko mesta Megara západne od Atén. Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov, požiar sa pod kontrolu snažilo dostať niekoľko desiatok profesionálnych hasičov i dobrovoľníkov podporovaných približne 20 kusmi pozemnej a leteckej techniky.

archívne video

Požiar pri Šibeniku hasia aj zo vzduchu (Zdroj: Facebook/Vatrogasci - 193)

Požiar vypukol tiež pri meste Langadas asi 15 kilometrov od mesta Solún na severe Grécka, plamene sa čiastočne podarilo dostať pod kontrolu. Grécky minister pre klimatickú krízu a civilnú ochranu Vassilis Kikilias v sobotu varoval, že počasie do 15. augusta prinesie vysoké riziko vzniku lesných požiarov. Kombinácia vysokých teplôt, silného vetra a sucha podľa neho spôsobí vyhlásenie najvyššieho stupňa ohrozenia na polovici územia krajiny.

Riaditeľ Národného observatória v Aténach Kostas Laguvardos vo vysielaní štátnej stanice ERT News označil za najnáročnejší deň v boji proti požiarom práve nedeľu, pretože rýchlosť vetra môže dosahovať 80 až 90 kilometrov za hodinu. Grécko počas suchých a horúcich letných mesiacov sužuje množstvo lesných požiarov. Medzivládna komisia pre zmenu klímy Organizácie Spojených národov varuje, že zvyšovanie teplôt v dôsledku klimatickej zmeny bude mať za následok dlhšie sezóny lesných požiarov a väčšie plochy spálené plameňmi.

Viac o téme: VietorPožiareTeplotyGréckoLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu