Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Požiar pri Aténach spálil rozsiahle územie a zničil desiatky domov

Požiare v Aténach poškodili domy Zobraziť galériu (3)
Požiare v Aténach poškodili domy (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Severovýchodne od Atén zhorelo tento týždeň už 104 štvorcových kilometrov porastov, uvádza program Služby Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus (C3S). Rozsiahly lesný požiar tam už zničil desiatky domov a viaceré krajiny podnietil k poslaniu pomoci, píše vo štvrtok agentúra AP.

O rozsahu spáleného územia informoval Copernicus v stredu, a síce deň po tom, ako sa hasičom podarilo konečne dostať pod kontrolu tento požiar, ktorý dovtedy postúpil až na predmestie Atén.

archívne video

Zásah hasičského lietadla na chorvátskom ostrove Brač (Zdroj: Tip čitateľa)

Plamene sa šírili hornatou oblasťou smerom na juh, pričom pokryli územie takmer dvakrát väčšie než newyorský Manhattan. Požiar si vyžiadal prinajmenšom jednu obeť na živote a grécke hlavné mesto v dôsledku neho zahalil oblak dymu.

Požiare v Aténach poškodili domy
Zobraziť galériu (3)
Požiare v Aténach poškodili domy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Požiar poškodil prinajmenšom 22 podnikov. V dôsledku nich sa zároveň neobývateľnými stalo prinajmenšom 78 domov, z ktorých takmer polovica bola úplne zničená. Grécke úrady informovali, že v oblasti momentálne vykonávajú inšpekcie budov.

Požiare v Aténach poškodili domy
Zobraziť galériu (3)
Požiare v Aténach poškodili domy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Deväť krajín vrátane susedného Turecka vyslalo do Grécka pomoc zahŕňajúcu hasiace lietadlá, vrtuľníky aj hasičov. Požiar vypukol po intenzívnych horúčavách, ktoré v niekoľkých vlnách sužovali južnú Európu. Predchádzali mu tiež tohoročné slabé zrážky.

Podľa údajov gréckych úradov zhorelo v regióne Atika, ktorý zahŕňa Atény, za uplynulých osem rokov už 450 kilometrov lesných porastov, a teda až 37 percent z tamojších lesov.

Viac o téme: PožiarDomyGréckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu