Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Bosna a Hercegovina bojuje s lesným požiarom: Ohrozuje aj jedinečný prales

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/viarifnote)

SARAJEVO - Bosna a Hercegovina bojuje s lesným požiarom, ktorý vypukol uplynulý víkend v pohorí Zelengora v národnom parku Sutjeska na juhovýchodne krajiny. Plamene ohrozujú jednak park, ako aj prales Peručica, ktorý sa tam nachádza a je jedným z posledných pralesov v Európe. Bosnianska vláda už o pomoc s hasením požiadala susedné Chorvátsko, Srbsko aj Čiernu Horu, informuje agentúra HINA.

Plamene sa snažia dostať pod kontrolu desiatky hasičov, ktorým od pondelkového rána pomáhajú aj dva vrtuľníky ozbrojených síl krajiny. Oheň sa však napriek tomu ďalej rýchlo šíri v dôsledku extrémnych horúčav a suchej pôdy. "Požiare v borovicových lesoch je veľmi ťažké dostať pod kontrolu," povedal Zoran Čančar, šéf parku Sutjeska nachádzajúcom sa na území Republiky srbskej (RS), jednej z entít povojnovej Bosny, ktorú obývajú prevažne Srbi. Požiar v Bosne nanovo rozdúchal politické spory. Úrady RS totiž žiadali ešte v nedeľu vládu o povolenie obrátiť sa na Srbsko s prosbou o jeho hasiace vrtuľníky s vysvetlením, že iba tieto stroje majú dostatočnú kapacitu na uhasenie takýchto požiarov.

Bosniansky minister zahraničných vecí Elmedin Konakovič a tiež minister obrany Zukan Helez však trvali na tom, aby sa najprv použili vrtuľníky bosnianskych ozbrojených síl. Tie sa však napokon ukázali ako nedostatočné a vláda bola v pondelok nútená požiadať o pomoc s hasením aj susedné krajiny. Minister obrany Helez však obvinil orgány RS, že umožnili rozšírenie požiaru tým, že odmietli včas požiadať vládu o nasadenie armádnych vrtuľníkov. "Nebyť zbytočného otáľania, požiar by bol uhasený, ale on sa šíri a my sme sa rozhodli žiadať (okolité krajiny) o pomoc, aby sa nerozšíril aj do pralesu Peručica," povedal. Predstavitelia RS vrátane predsedu tamojšieho parlamentu Nenada Stevandiča zase obvinili Heleza aj ďalších ministrov, že z nenávisti k RS odmietli povoliť nasadenie vrtuľníkov zo Srbska.

Viac o téme: PožiarLesBosna a Hecegovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu