Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Olaf Scholz telefonoval s Netanjahuom: Čo bolo dôvodom?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom povedal, že Izrael by mal uzavrieť dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov zadržiavaných palestínskymi militantami Hamasu v Pásme Gazy. Oznámil to v nedeľu hovorca nemeckej vlády, informuje správa agentúr DPA a Reuters.

Scholz vyjadril znepokojenie nad hrozbou eskalácie vojny na Blízkom východe a odsúdil hrozby zo strany Iránu a libanonského militantného hnutia Hizballáh proti bezpečnosti Izraela a jeho občanov. Nemecký kancelár zdôraznil, že je potrebné prerušiť "deštruktívnu špirálu odvetného násilia, znížiť napätie a konštruktívne pracovať na deeskalácii", uviedol hovorca vlády Wolfgang Büchner.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Mnohé vojenské ciele v boji proti Hamasu boli dosiahnuté a civilné obete a ľudské utrpenie v Pásme Gazy sú obrovské. Ukončenie vojny v Pásme Gazy by bolo rozhodujúcim krokom k regionálnej deeskalácii," uviedol podľa hovorcu Scholz, ktorý izraelskému premiérovi povedal, že je čas uzavrieť dohodu o prímerí.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

Napätie na Blízkom východe v posledných dňoch eskaluje a rastú obavy, že by vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásma Gazy mohla prerásť do širšieho konfliktu. Dôvodom sú najmä útoky na Libanon a Irán, pri ktorých zahynul vodca Hamasu Ismáíl Haníja a jeden z veliteľov libanonského militantného hnutia Hizballáh Fuád Šukr. Irán a Hamas z ich smrti obviňujú Izrael a spolu s Hizballáhom sľubujú odvetu.

Viac o téme: DohodaTelefonátIzraelGazaBenjamin NetanjahuHamasOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu