Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Izrael uviedol, že pri víkendovom útoku v Gaze zabil 31 palestínskych militantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM/GAZA - Izraelská armáda v pondelok oznámila, že počas víkendového vzdušného útoku na budovu školy v meste Gaza zabila 31 palestínskych militantov. Tento útok si podľa záchranných zložiek vyžiadal najmenej 93 obetí vrátane 11 detí. Informue AFP.

Izraelská armáda a tajné služby v spoločnom vyhlásení potvrdili totožnosť 31 "teroristov" z hnutia Hamas a palestínskeho Islamského džihádu. Poskytli aj ich mená a fotografie. Úrady v Gaze v pondelok pre AFP uviedli, že identifikovali 75 z 93 Palestínčanov. Bolo medzi nimi aj 11 detí a šesť žien. AFP nebola bezprostredne schopná údaje o obetiach overiť.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Jeden lekár z nemocnice al-Ahli v meste Gaza pre AFP povedal, že v nemocnici sú ešte stále neidentifikované telá. Niektoré vysídlené rodiny podľa jeho slov nie sú schopné dostaviť sa a určiť totožnosť svojich príbuzných. Záchranné zložky z civilnej ochrany uviedli, že útok na budovu sa odohral v sobotu. V tom čase sa v nej vysídlení Palestínčania zhromažďovali na modlitbu pri východe slnka.

Vojna v Pásme Gazy sa začala, keď palestínski ozbrojenci napojení na hnutie Hamas vtrhli 7. októbra 2023 do pohraničných komunít v južnom Izraeli, kde podľa izraelských zdrojov zabili približne 1200 ľudí a viac ako 250 ďalších zajali ako rukojemníkov. Izraelská armáda predpokladá, že zajatých je naďalej 111 ľudí a 39 z nich je podľa nej mŕtvych.

Izraelská odvetná ofenzíva si dosiaľ vyžiadala najmenej 39.790 obetí, vyplýva z údajov gazského ministerstva zdravotníctva, ktoré vo svojich sprístupnených štatistikách nerozlišuje medzi počtom obetí civilistov a militantov.

Viac o téme: útok IzraelPásmo GazyPalestínski militanti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu