Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Nemecký kancelár Scholz v televízii pripustil, že spolupráca vo vládnej koalícii je náročná

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber, File)

BERLÍN - Za náročnú dnes nemecký kancelár Olaf Scholz označil spoluprácu strán v terajšej nemeckej vládnej koalícii. V televízii tak reagoval na slová spolušéfa nemeckých Zelených, ktorý nedávno o Scholzovom kabinete hovoril ako o prechodnej vláde. Nemecký kancelár dnes večer v prvom veľkom rozhovore, ktorý poskytol médiám po letnej dovolenke, výsledky svojej vlády obhajoval.

Nemecká vládna koalícia zložená zo Scholzových sociálnych demokratov (SPD), Zelených a liberálnych slobodných demokratov (FDP) čelí v posledných dňoch kritike aj z vlastných radov, pripomenul nemecký týždenník Der Spiegel. Spolupredseda Zelených Omid Nouripour v nedeľu večer označil Scholzovu vládu za prechodnú a poukázal tak na dlhodobé vnútorné spory v kabinete a značnú neobľúbenosť vlády.

archívne video

Peter Pellegrini rokoval v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Spolupráca v koalícii je "namáhavá", povedal kancelár dnes večer v rozhovore na nemeckej televíznej stanici Sat.1. Zodpovednosť za súčasné napätie medzi vládnymi stranami ale v rozhovore odmietol. "Keby ste mi dali právo rozhodovať o všetkom sám, výkony vlády by boli jednoznačne iné, no takéto rozloženie síl výsledky volieb neurčili," uviedol nemecký kancelár.

Ale veľa sebakritiky z úst kancelára Scholze nezaznelo, poznamenal k rozhovoru týždenník Der Spiegel. "Zrýchlili sme tempo modernizácie krajiny a prekonali veľké krízy," uviedol Scholz. "Každá vláda je vládou prechodnou medzi tou predchádzajúcou a vládou nasledujúcou," komentoval Nouripúra slová, o tom, že súčasná vládna koalícia je potrebná ako prechod od čias niekdajšej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá v Nemecku udávala tón 16 rokov.

Pomoc pre Ukrajinu

Olaf Scholz tiež v dnešnom rozhovore zdôraznil nemeckú pokračujúcu pomoc vojnou zasiahnutej Ukrajine. Nemecká vláda naplánovala na budúci rok vojenskú pomoc v celkovej výške štyri miliardy eur.

Viac o téme: VládaStranySpoluprácaNemeckoOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu