Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Filipínsky prezident Marcos odsúdil "nezákonné" konanie Číny v Juhočínskom mori

Ferdinand Marcos
Ferdinand Marcos (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila, File)

MANILA - Filipínsky prezident Ferdinand Marcos v nedeľu odsúdil "nelegálne a ľahkovážne" kroky čínskeho letectva proti filipínskemu vojenskému lietadlu hliadkujúcemu nad spornou plytčinou v Juhočínskom mori.

Podľa filipínskej armády dve lietadlá čínskych vzdušných síl podnikli vo štvrtok "nebezpečný manéver" a zhodili svetlice do dráhy vrtuľníka filipínskych vzdušných síl nad plytčinou Scarborough. Manila obvinila Čínu z toho, že ohrozila životy posádky.Prezident Filipín vo svojom vyhlásení uviedol, že čínske konanie bolo "neopodstatnené, nezákonné a bezohľadné, najmä preto, že lietadlo filipínskych vzdušných síl vykonávalo rutinnú námornú bezpečnostnú operáciu vo filipínskom vzdušnom priestore".

Marcos odsúdil incident a dodal, že je "znepokojujúce, že by mohlo dôjsť k nestabilite v našom vzdušnom priestore".Čína v sobotu obhajovala svoje operácie a vyhlásila, že zorganizovala námorné a vzdušné sily, aby odohnali filipínske lietadlo po "opakovaných varovaniach". Zároveň vyzvali Filipíny, aby prestali s "porušovaním, provokáciou a skresľovaním" a dodala, že Čína má nespornú zvrchovanosť nad plytčinou Scarborough a priľahlými vodami.Plytčina Scarborough sa nachádza približne 150 kilometrov od Filipín a asi 900 kilometrov od Číny. Je súčasťou filipínskej ekonomickej zóny, avšak od roku 2012 je pod kontrolou Číny.

Viac o téme: ČínaFilipínyJuhočínske moreFerdinand Marcos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu