Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Úrady musia počas víkendu podľa Starmera zostať v pohotovosti pre možné nepokoje

Keir Starmer Zobraziť galériu (2)
Keir Starmer (Zdroj: SITA/House of Commons/UK Parliament via AP)

LONDÝN - Britské úrady a bezpečnostné zložky "musia počas víkendu zostať v pohotovosti" pre obavy z ďalších nepokojov prívržencov krajnej pravice, ktoré by mohli vypuknúť v britských mestách. Vyhlásil to v piatok britský premiér Keir Starmer.

Starmer sa takto vyjadril po dvoch nociach relatívneho pokoja. Približne týždeň totiž v desiatkach miest v Anglicku a Severnom Írsku prichádzalo takmer každú noc k nepokojom vyvolaným útokom nožom v meste Southport, pri ktorom zomreli tri deti. Násilnosti však stále pokračujú v Severnom Írsku."Som úplne presvedčený, že prítomnosť policajtov v posledných dňoch a rýchla spravodlivosť, ktorú priniesli naše súdy, mala ozajstný vplyv," uviedol Starmer v súvislosti s ukľudnením situácie. Zároveň však poukázal na to, že úrady musia počas nasledujúceho víkendu zostať v pohotovosti a zaistiť, že verejnosť zostane v bezpečí.

Úrady musia počas víkendu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Britský minister pre vzťahy s Európskou úniou Nick Thomas–Symonds v piatok uviedol, že pred víkendom bude v celej Británii mobilizovaných dodatočných 1000 policajtov.V Británii bolo od začiatku nepokojov zadržaných už vyše 480 ľudí. Podľa údajov britského ministerstva spravodlivosti sa pred súd postavilo už vyše 150 z nich.Osoby zapojené do nepokojov môžu očakávať, že budú predvedené pred súd, uviedol Starmer. Zároveň poukázal na to, že už boli rozdané "značné tresty".

Nepokoje vyvolal útok nožom koncom júla v meste Southport, po ktorom zomreli tri mladé dievčatá. Podľa agentúry Reuters násilnosti posilnilo šírenie nepravdivých informácií na internete, podľa ktorých mal byť páchateľom islamistický migrant.Počas nepokojov tak dochádzalo k útokom predovšetkým na mešity či na zariadenia pre migrantov, ako sú napríklad azylové domy, ktoré ubytovávajú migrantov.V stredu však vyšli do ulíc viacerých britských miest aj tisícky demonštrantov protestujúcich proti rasizmu. Chceli tak vyjadriť aj svoj nesúhlas s násilnostiam, ktoré v ostatných dňoch páchali stúpenci krajnej pravice.

Viac o téme: NepokojeVeľká BritániaKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu