Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Britský kráľ Karol III. vyzýva na jednotu a porozumenie: Terčom boli moslimovia a migranti

Britský kráľ Karol III.
Britský kráľ Karol III. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský kráľ Karol III. vyzval na vzájomný rešpekt a porozumenie po rasistických nepokojoch, ktorých terčom boli moslimovia a migranti v Spojenom kráľovstve, uviedol v piatok hovorca Buckinghamského paláca. Karol III. sa tak k nepokojom, ktoré otriasli britskými mestami, vyjadril prvýkrát odkedy vypukli. Informuje agentúra Reuters.

Kráľ poďakoval polícii a záchranným službám za ich reakciu na výtržnosti a uvítal spôsob, akým komunitné skupiny čelili "agresii a kriminalite niekoľkých osôb", uviedol hovorca vo vyhlásení. "Jeho veličenstvo naďalej dúfa, že spoločné hodnoty vzájomného rešpektu a porozumenia budú naďalej posilňovať a zjednocovať národ," uviedol hovorca po tom, ako Karol III. telefonicky hovoril s premiérom Keirom Starmerom a šéfmi polície.

archívne video

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

Tisíce špecializovaných policajtov majú zostať počas víkendu v pohotovosti pre prípad, že by sa výtržnosti po troch pokojných dňoch obnovili. Nepokoje vyvolal útok nožom koncom júla v meste Southport, po ktorom zomreli tri mladé dievčatá. Podľa agentúry Reuters násilnosti posilnilo šírenie nepravdivých informácií na internete, podľa ktorých mal byť páchateľom islamistický migrant.

Počas nepokojov tak dochádzalo k útokom predovšetkým na mešity či na zariadenia pre migrantov, ako sú napríklad azylové domy, ktoré ubytovávajú migrantov. V stredu však vyšli do ulíc viacerých britských miest aj tisícky demonštrantov protestujúcich proti rasizmu. Chceli tak vyjadriť aj svoj nesúhlas s násilnosťami, ktoré v ostatných dňoch páchali stúpenci krajnej pravice.

Viac o téme: NepokojeMoslimMigrantiBritániaKarol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu