Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Britská vláda na potlačenie násilných nepokojov povolala 6-tisíc policajtov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britská vláda v utorok oznámila, že 6-tisíc policajných špecialistov je pripravených riešiť výtržnosti krajne pravicových extrémistov po tom, čo sa minulú noc v britských mestách konali ďalšie násilné protesty. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Ministerka spravodlivosti Heidi Alexanderová pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4 taktiež uviedla, že vláda v súvislosti s protestami uvoľnila ďalších 500 miest vo väzniciach. Minulý týždeň vypukli v Anglicku nepokoje po tom, čo boli v pondelok v Southporte na severozápade Anglicka smrteľne pobodané tri dievčatá. O údajnom útočníkovi, 17-ročnom mladíkovi, sa začalo na sociálnych sieťach šíriť mnoho fám a dezinformácií týkajúcich sa jeho možného pôvodu a náboženstva, čo viedlo k oživeniu napätých vzťahov časti väčšinovej verejnosti voči cudzincom.

archívne video

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

V súvislosti s protestami bolo podľa stanice Sky News zadržaných niekoľko stoviek ľudí. V pondelok v meste Playoumtoh na juhu krajiny bolo zadržaných šesť ľudí a niekoľko policajtov utrpelo zranenia po potýčkach s demonštrantmi, ktorí hádzali tehly a používali zábavnú pyrotechniku.

Policajtov v Belfaste napadli výtržníci, ktorí sa pokúsili podpáliť obchod patriaci cudzincovi. Podľa polície bol napadnutý 30-ročný muž a incident sa považuje za rasovo motivovaný trestný čin z nenávisti.

V nedeľu sa terčom útokov demonštrantov stali aj najmenej dva hotely, v ktorých sú ubytovaní žiadatelia o azyl. Demonštranti poškodili aj náhrobné kamene v moslimskej časti cintorína na severozápade krajiny v meste Burnley. Vláda ponúkla islamským bohoslužobným miestam zvýšenú bezpečnosť.

Premiér Keir Starmer sa medzitým opäť snažil ubezpečiť občanov, že sa prijímajú opatrenia. Po zasadnutí vlády uviedol, že "99,9 percent ľudí v celej krajine si želá, aby ich ulice boli bezpečné a aby sa vo svojich komunitách cítili bezpečne, a my podnikneme všetky potrebné kroky na ukončenie výtržností." V pondelok britský premiér vyhlásil, že jeho absolútnou prioritou je ukončiť nepokoje.

Stanica Sky News v utorok informovala, že prvá skupina osôb zapojených do najnásilnejších nepokojov v Británii za posledné desaťročie sa postavila pred súd. Bol medzi nimi aj 14-ročný chlapec.

Viac o téme: PolicajtiVeľká BritániaNásilné nepokoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu