Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Vládni zamestnanci musia päťkrát denne navštevovať mešitu, nariadil Taliban

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

KÁBUL - Zamestnanci afganskej vlády musia päťkrát denne navštevovať mešitu, inak im hrozí trest, oznámil vo štvrtok najvyšší vodca radikálneho hnutia Taliban Hajbatulláh Achúndzáda.

Ide o najnovšie nariadenie, ktorým vodca hnutia presadzuje prísny výklad islamu. Od leta 2021, keď Taliban prevzal moc v Afganistane, Achúndzáda dohliada na rozsiahle obmedzenia v spoločnosti, ktorými napríklad znemožnil mnohým ženám a dievčatám vzdelávať sa, nariadil povinný mužský sprievod pre ženy a fakticky zakázal hudbu."Zamestnanci ministerstiev a inštitúcií (vlády Talibanu) sú podľa (islamského práva) šaríe povinní modliť sa v stanovenom čase v zhromaždení," píše sa v nariadení podpísanom vodcom hnutia. Tí, ktorí sa na modlitbe nezúčastnia "bez primeraného ospravedlnenia", obdržia varovanie a pri opakovanom priestupku "je príslušný úradník povinný ho primerane potrestať".

Bezprostredne nebolo jasné, ako sa bude kontrolovať dodržiavanie najnovšieho príkazu, aby sa zamestnanci zúčastňovali na modlitbách v mimopracovnom čase, ani to, aké tresty hrozia za jeho porušenie, píše AFP.Moslimovia sa podľa islamu musia snažiť modliť päťkrát za deň, buď v súkromí alebo v mešite. Časy modlenia sú prispôsobené podľa pohybu slnka, ale niektoré spadajú do pracovného času.

Achúndzáda, ktorý je vodcom Talibanu od roku 2016, riadi vládu zo svojho úkrytu v južnom Kandaháre a na verejnosti sa podľa AFP objaví len zriedka. Napriek tomu však prostredníctvom nariadení určuje, ako môžu obyvatelia Afganistanu viesť svoj život.OSN vo svojej správe minulý mesiac uviedla, že "reštriktívne opatrenia na reguláciu aktivít jednotlivcov vo verejnej a súkromnej sfére prispievajú k atmosfére strachu a zastrašovania medzi časťami obyvateľstva", uvádza AFP.

Viac o téme: VládaMešitaZamestnanciTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu