Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Taliban povolí cudzincom s vízami vydanými predošlou vládou zotrvať v krajine

Talibanskí bojovníci
Talibanskí bojovníci (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

KÁBUL - Afganská vláda, ktorú vedie radikálne hnutie Taliban, v piatok vyhlásila, že v krajine dočasne umožní zotrvať cudzincom s vízami, ktoré vydala bývalá vláda Afganistanu. Do krajiny sa však budú môcť vrátiť iba s dokumentami, ktoré už vydala diplomatická misia alebo konzulárny úrad pod kontrolou Talibanu. Informuje o tom agentúra AP a portál Voice of America.

Taliban tým ujasnil rozhodnutie z minulého týždňa, v ktorom uviedol, že už viac nebude akceptovať dokumenty a víza zo 14 zastupiteľských úradov, v ktorých pracuje personál vymenovaný bývalou vládou. Ide napríklad o úrady v Londýne, Berlíne alebo Bonne.

archívne video

Taliban rokuje v Nórsku (Zdroj: profimedia.sk)

Hnutie Taliban prevzalo moc v Afganistane v lete 2021 a štruktúry bývalej vlády sa následne rozpadli. Viacero zastupiteľských úradov Afganistanu v zahraniční však odmietlo spolupracovať s Talibanom a ostali verné bývalej vláde. Tieto úrady odmietajú používať nové symboly, vlajku a názov krajiny.

Akceptované dokumenty

Ministerstvo zahraničných vecí Talibanu minulý týždeň uviedlo, že bude akceptovať iba dokumenty vydané generálnym konzulátom v Mníchove, veľvyslanectvami v Holandsku, Španielsku, Bulharsku a Česku alebo ostatnými úradmi pod kontrolou Talibanu. "Žiaľ, Taliban svojím neuváženým a krátkozrakým konaním opakovane spôsobuje problémy afganským utečencom a občanom, ktorí sa zdržiavajú mimo svojej krajiny," uviedli v reakcii šéfovia zastupiteľských úradov verní bývalej vláde.

Vládu Talibanu v Afganistane oficiálne neuznala žiadna krajina, avšak bilaterálne vzťahy s hnutím nadviazali štáty ako Rusko, Čína, Irán a Pakistan, ktoré Talibanu odovzdali kontrolu nad diplomatickými misiami Afganistanu.

Viac o téme: VládaVízaPovolenieAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu