Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Hnutie Taliban sa zrieklo niektorých afganských diplomatických misií v zahraničí

Talibanskí bojovníci
Talibanskí bojovníci (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

ISLAMABAD - Afganské hnutie Taliban sa v utorok dištancovalo od viacerých afganských diplomatických misií v zahraničí a vyhlásilo, že nebude rešpektovať pasy, víza a iné dokumenty, ktoré vydali diplomati spojení s bývalou afganskou administratívou podporovanou Západom. Informovala o tom agentúra AP.

Ide o najnovší pokus Talibanu prevziať kontrolu nad diplomatickými misiami. Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti X ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že doklady vydané misiami v Londýne, Berlíne, Bonne, ako aj v Belgicku, Švajčiarsku, Rakúsku, Francúzsku, Taliansku, Grécku, Poľsku, Austrálii, Švédsku, Kanade a Nórsku už nie sú platné a že ministerstvo nenesie žiadnu zodpovednosť za tieto dokumenty.

archívne video

Taliban rokuje v Nórsku (Zdroj: profimedia.sk)

Medzi dotknuté dokumenty patria pasy, vízové nálepky, listiny a potvrdenia. Ministerstvo uviedlo, že ľudia v týchto krajinách sa budú musieť namiesto toho obrátiť na veľvyslanectvá a konzuláty kontrolované vládou hnutia Taliban. "Všetci afganskí štátni príslušníci žijúci v zahraničí a cudzinci môžu navštíviť politické a konzulárne misie Islamského emirátu Afganistanu (IEA) v iných krajinách, ako sú uvedené misie, aby získali prístup ku konzulárnym službám," uviedlo.

Viac o téme: VeľvyslanectváKontrola AfganistanEurópaTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu