Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Extrémne horúčavy v Pakistane: Kvôli počasiu zostane zatvorených vyše 100-tisíc škôl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISLAMABAD - Letné školské prázdniny budú v južnom Pakistane kvôli vysokým teplotám predĺžené o dva týždne, čo sa dotkne viac než 100.000 škôl, uviedil v utorok tamojší predstavitelia rezortu školstva.

Pakistan v dôsledku klimatickej zmeny čoraz častejšie sužujú extrémne poveternostné podmienky, horúčavy a monzúny, ktoré sú silnejšie a trvajú dlhšie.Predstavitelia v provincii Sindh oznámili, že sa rozhodli predĺžiť prázdniny o 14 dní v súvislosti s horúčavami z dôvodu ochrany detí.K plánovaným výpadkom elektriny, známym aj ako load-shedding, dochádza v Pakistane často v dôsledku pretrvávajúcej krízy dodávok elektrickej energie. Prerušenie dodávky elektriny sa podľa AFP v jednotlivých mestách líši, ale vo vidieckych oblastiach provincie Sindh môže trvať aj viac ako 12 hodín denne, takže školy zostávajú bez ventilátorov.

Pakistan v máji a júni zápasil s vlnou horúčav, pričom v niektorých častiach spomenutej provincie dosahovali teploty vyše 50 stupňov Celzia.Úrady v najľudnatejšej provincii Pandžáb začali v máji letné prázdniny o týždeň skôr, aby ochránili deti pred spaľujúcimi horúčavami.Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) je 460 miliónov detí v južnej Ázii najmenej 83 dní v roku vystavených teplotám nad 35 stupňov Celzia.

Pakistan tento rok zaznamenal najdaždivejší mesiac apríl od roku 1961, pričom spadlo až dvojnásobné množstvo zrážok v porovnaní s bežným mesačným úhrnom. Pri prudkých dažďoch tam zomreli desiatky ľudí, hlásili aj majetkové škody a poľnohospodárskej pôdy. Odborníci tvrdia, že takéto dažde sú dôsledkom klimatickej zmeny.

Viac o téme: ŠkolyPočasieHorúčavyPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu