Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Spojené štáty zaútočili na húsíjské ciele v Jemene: Hlásia straty

Ozbrojené skupiny Húsíov operujúce na území Jemenu
Ozbrojené skupiny Húsíov operujúce na území Jemenu (Zdroj: SITA/AP)

SANÁ - Americké sily za posledných 24 hodín zaútočili na ciele v Jemene, pričom zničili dva drony, pozemnú riadiacu stanicu húsíov a tri protilodné riadené rakety, uviedlo Centrálne vedenie USA (CENTCOM). Informuje o tom agentúra Reuters.

CENTCOM vo vyhlásení ohľadom amerického útoku uviedol, že "tieto zbrane predstavovali jasnú a bezprostrednú hrozbu pre USA a koaličné sily, ako aj pre obchodné lode v oblasti". Podľa Centrálneho vedenia USA "bezohľadné a nebezpečné správanie" húsíov ohrozuje regionálnu stabilitu.

archívne video

Boje v Jemene

Hovorca hnutia uviedol, že húsíjske letectvo v stredu vypustilo bezpilotné lietadlá proti americkému torpédoborcu Cole a vystrelilo niekoľko balistických rakiet aj na torpédoborec Laboon v Adenskom zálive. Podľa jeho slov zasiahli aj kontajnerovú loď Contship Ono, ktorá sa plaví pod libérijskou vlajkou. Vedenie spoločnosti Contships v Aténach pre agentúru Reuters uviedlo, že plavidlo nezasiahli a posádka je v bezpečí. Americký predstaviteľ vyhlásil, že neexistujú žiadne informácie potvrdzujúce napadnutie dvoch bojových lodí USA.

Bojovníci húsíov od novembra opakovane útočili dronmi i raketami na lode vo významných kanáloch Červeného mora, v prielive Báb al-Mandab aj Adenskom zálive. Prepravcovia preto museli často presmerovať náklad na dlhšie a drahšie cesty okolo južnej Afriky. Frekvencia útokov sa podľa Reuters znížila po 20. júli, keď Izrael zasiahol vojenské ciele v blízkosti jemenského prístavu Hudajdá a zahynulo šesť ľudí, ďalších 80 utrpelo zranenia.

Viac o téme: útok USAJemenHúsíoviaCENTCOMTorpédoborce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu