Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Afrike pravdepodobne vyhlásia núdzový stav v súvislosti s opičími kiahňami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAIROBI - Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC) vo štvrtok oznámilo, že na budúci týždeň pravdepodobne vyhlási stav ohrozenia verejného zdravia v súvislosti s nárastom nakazených vírusovou infekciou opičích kiahní na africkom kontinente.

Rozhodnutím sa uvoľnia finančné prostriedky na boj proti epidémii vrátane obstarania potrebných vakcín a spustí sa tiež koordinovaná kontinentálna reakcia na vírus."Prijímame príslušné opatrenia, rozhodujeme, kedy je núdzový stav, prijímame príslušné rozhodnutia a hovoríme jedným hlasom," povedal Jean Kaseya, riaditeľ Africa CDC. Dodal, že vyhlásenie o stave bude pravdepodobne budúci týždeň.

V Afrike pravdepodobne vyhlásia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: WHO)

Nákazu opičími kiahňami podľa CDC zaznamenali najmenej v 16 z 55 krajín na africkom kontinente. Minulý týždeň bolo hlásených 887 prípadov nákazy a päť úmrtí na toto ochorenie.Opičie kiahne sú infekčným ochorením spôsobeným vírusom, ktorý na človeka prenášajú infikované zvieratá, ale preniesť sa môže aj z infikovaných osôb pri blízkom fyzickom kontakte.

Prejavuje sa horúčkou, triaškou, vyrážkami a léziami na tvári a genitáliách. Väčšina ľudí sa uzdraví do niekoľkých týždňov bez potreby hospitalizácie.Po prvýkrát bolo ochorenie objavené v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike. V máji 2022 sa celosvetovo prudko rozšíril počet infekcií. WHO preto vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC), ktorý trval do mája 2023.Existujú dva podtypu vírusu, a to prudko nákazlivý a smrteľnejší Clade I, ktorý sa vyskytuje v Konžskej panve v strednej Afrike, a druhý typ Clade II, endemický v západnej Afrike.

Viac o téme: Núdzový stavAfrikaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu