Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kanceláriu OSN napadli jemenskí húsíovia! Komisár žiada o vrátenie zhabaného majetku

Volker Türk Zobraziť galériu (2)
Volker Türk (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

SANÁ - Organizácia Spojených národov v utorok oznámila, že jej kancelárie pre ľudské práva v meste Saná napadli jemenskí húsíovia. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk žiadal ich okamžitý odchod a vrátenie zhabaného majetku. Informuje o tom agentúra AFP.

"Vstúpiť do kancelárie OSN bez povolenia a násilne sa zmocniť dokumentov a majetku je v úplnom rozpore s výsadami a imunitou Organizácie Spojených národov," poznamenal vo vyhlásení Türk. "Zároveň ide o vážny útok na schopnosť OSN vykonávať svoj mandát vrátane podpory a ochrany ľudských práv, ktoré má môj úrad chrániť," zdôraznil komisár.

archívne video

Boje v Jemene

Húsíovia sú zapojení do dlhotrvajúcej občianskej vojny, ktorá vyvolala jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete. Viac ako polovica obyvateľov najchudobnejšej krajiny Arabského polostrova je preto odkázaná na pomoc, pripomína AFP. Povstalci sa v septembri 2014 zmocnili hlavného mesta Saná, čo si v marci nasledujúceho roka vyžiadalo vojenskú intervenciu pod vedením Saudskej Arábie v mene jemenskej vlády.

Húsíovia zadržali 13 zamestnancov OSN

V júni tohto roka húsíovia zadržali 13 zamestnancov OSN vrátane šiestich pracovníkov Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) a viac ako 50 zamestnancov mimovládnych organizácií, ako aj jednu osobu z veľvyslanectva. Húsíovia tvrdili, že v skutočnosti zadržali "americko-izraelskú špionážnu sieť", ktorá pôsobila pod zásterkou humanitárnych organizácií. OHCHR tieto tvrdenia však dôrazne odmieta. Dvoch ďalších zamestnancov OHCHR zadržali v novembri 2021 a v auguste 2023. Všetkých držia v izolácii. "S ťažkým srdcom znovu žiadam o ich okamžité a bezpodmienečné prepustenie," povedal Türk.

Konflikt v Jemene neutícha
Zobraziť galériu (2)
Konflikt v Jemene neutícha  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

"Je kľúčové, aby de facto úrady rešpektovali OSN a jej nezávislosť a okamžite prepustili všetkých zadržiavaných zamestnancov OSN. Taktiež by mali vytvoriť podmienky, v ktorých bude môcť môj úrad a ostatné agentúry OSN pokračovať vo svojej dôležitej práci pre obyvateľov Jemenu bez hrozieb a prekážok," uzavrel vysoký komisár.

Viac o téme: útok OSNJemenNapadnutieHúsíoviaVolker Türk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu