Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Cez Taiwanský prieliv preplával americký torpédoborec

(Zdroj: Instagram/lorenprom)

PEKING - Americké námorné sily oznámili, že torpédoborec USS Ralph Johnson uskutočnil vo štvrtok rutinnú plavbu cez Taiwanský prieliv v súlade s medzinárodným právom. Informuje správa agentúry Reuters.

Torpédoborec sa plavil cez prieliv na sever, uviedlo taiwanské ministerstvo obrany. Dodalo, že jeho sily situáciu monitorovali, no nezaznamenali nič neobvyklé. Čínska armáda označila plavbu za "verejný humbug" a informovala, že vyslala svoje námorné a vzdušné sily, aby monitorovali a varovali americkú loď v súlade so zákonom a predpismi.

archívne video

Výletnú loď Labe v utorok začnú presúvať na Zemplínsku šíravu (Zdroj: TASR)

"Jednotky zostávajú neustále v stave vysokej pohotovosti a budú odhodlane chrániť národnú suverenitu a bezpečnosť, ako aj regionálny mier a stabilitu," uviedlo východné velenie čínskej armády. Americké vojenské lode a lietadlá prechádzajú Taiwanským prielivom približne raz za mesiac, vysvetľuje Reuters.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Peking zároveň tvrdí, že má jurisdikciu nad Taiwanským prielivom, s čím nesúhlasia Spojené štáty a Taiwan, podľa ktorých ide o medzinárodné vody.

Viac o téme: TaiwanTorpédoborecTaiwanský prieliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu