Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

SpaceX opäť posúva štart rakety Crew Dragon z dôvodu počasia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/John Raoux)

MYS CANAVERAL - Spoločnosť SpaceX opätovne posúva štart Crew Dragon v rámci misie Polaris Dawn, ktorý sa mal uskutočniť v stredu. Informoval o tom SpaceX na sociálnej sieti X.

"Z dôvodu nepriaznivej predpovede počasia pre oblasti pristátia za pomoci padákov (splashdown) pri pobreží Floridy odstupujeme od dnešných (stredajších) a zajtrajších príležitostí na štart rakety Falcon 9 z Polaris Dawm," napísala SpaceX. Jej tímy budú naďalej sledovať počasie s cieľom umožniť štart. Loď Crew Dragon so štvorčlennou posádkou mala odštartovať už v utorok. Let bol však odložený najmenej o jeden deň z dôvodu úniku hélia v pozemnom zariadení.

Nový termín štartu bol v stredu o 3.38 h miestneho času (9.00 h SELČ). Súčasťou päťdňového letu po voľnej trajektórii bude aj výstup do voľného priestoru v nových skafandroch. Veliteľom letu bude americký podnikateľ a pilot Jared Isaacman, ktorý vytvorením a financovaním programu Polaris nadväzuje na svoj predchádzajúci projekt charitatívneho súkromného kozmického letu Inspiration4 uskutočneného v roku 2021.

Viac o téme: RaketaŠtartSpaceXCrew Dragon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu