Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

AKTUÁLNE Japonsko zasiahli dve silné zemetrasenia: Pobrežie zasiahlo cunami

Návštevníci Parku mieru sa krčia po vyhlásení poplachu pred zemetrasením v meste Nagasaki. Zobraziť galériu (2)
Návštevníci Parku mieru sa krčia po vyhlásení poplachu pred zemetrasením v meste Nagasaki. (Zdroj: TASR/AP/Kyodo News)

TOKIO - Južné pobrežia Japonska vo štvrtok zasiahli dve silné zemetrasenie. Meteorológovia ich magnitúdu predbežne odhadli na 6,9 a 7,1 stupňa. Ich epicentrum bolo pri východnom pobreží ostrova Kjúšu v hĺbke približne 33 a 25 kilometrov. Japonské úrady vydali varovanie pred cunami, ktorého vlny môžu dosiahnuť výšku do jedného metra. Informuje o tom agentúra AFP.

aktualizované 14:01 - Úrady medzičasom zrušili varovanie pred cunami. Silné otrasy narušili dopravné služby v prefektúre Mijazaki a zrušených bolo niekoľko miestnych letov spájajúcich letisko v tejto prefektúre s Osakou a Tokiom. Dočasne bola tiež prerušená prevádzka rýchlovlakov šinkansen.

Japonsko leží v seizmicky aktívnej oblasti a zemetrasenia sú tu relatívne časté. Na Nový rok zasiahlo krajinu zemetrasenie o sile 7,6 stupňa, ktoré vyvolalo zhruba metrovú vlnu cunami a spôsobilo zosuvy pôdy. Vyžiadalo si najmenej 200 obetí a stovku nezvestných.

archívne video

Obrovský výbuch podmorskej sopky: Tlaková vlna dorazila až nad Slovensko (Zdroj: Profimedia)

"Cunami bude udierať opakovane. Nevstupujte do mora ani sa nepribližujte k pobrežiu, kým nebude varovanie zrušené," uviedla japonská meteorologická agentúra na sociálnej sieti X. AFP píše, že z oblasti zatiaľ nie sú hlásené žiadne vážnejšie škody. Japonská vláda uviedla, že v atómových elektrárňach nedošlo k žiadnym mimoriadnym situáciám a preveruje, či v zasiahnutých oblastiach nedošlo k obetiam a významnejším škodám.

Zatiaľ žiadne škody 

Pôvodne neboli žiadne správy o obetiach alebo väčších škodách. Japonské médiá informovali, že v dôsledku otrasu s magnitúdou 7,1 sa v jadrových elektrárňach v regióne nezistili žiadne nezrovnalosti.

V obchodoch padal tovar z regálov, ako ukázali televízne zábery. Otrasy narušili prevádzku vysokorýchlostných vlakov.

Podľa Japan Meteorological Agency zasiahla okolo prístavu Miyazaki v meste Miyazaki 50 centimetrov vysoká cunami.

Prevádzkovatelia jadrových elektrární na Kjúšú a Šikoku uviedli, že preverujú, či neboli poškodené. Prevádzka zatiaľ beží normálne. NHK informovala o rozbitých oknách na letisku Mijazaki neďaleko epicentra. Podľa vysielateľa policajný šéf mesta Nichinan na Kjúšú povedal, že sa v oblasti nezrútili žiadne budovy.

Zemetrasenia v Japonsku sú časté

Japonsko patrí medzi štáty, ktoré ročne zasiahne najviac zemetrasení. Za rok ich v krajine zaznamenajú približne 1500, čo predstavuje približne 18 percent všetkých zaznamenaných zemetrasení na svete. Prevažná väčšina z nich je mierna. V Japonsku však aj silnejšie zemetrasenia zvyčajne spôsobujú iba malé škody vďaka používaniu primeraných stavebných postupov a dodržiavaniu prísnych predpisov.

AKTUÁLNE Japonsko zasiahli dve
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Japan Meterological Agency)

Zďaleka najviac obetí za posledných 30 rokov je spojených s mohutnými otrasmi a následnou vlnou tsunami, ktoré Japonsko zasiahli 11. marca 2011. O život prišlo bezmála 20 000 ľudí a viac ako 2500 osôb bolo nezvestných. Toto zemetrasenie spôsobilo aj haváriu v jadrovej elektrárni vo Fukušime, čo viedlo k jednej z najhorších jadrových havárií v histórii.

Viac o téme: CunamiVarovanieZemetrasenie Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu