Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Opravy po zemetrasení na východnom Slovensku pokračujú: Pomáhajú aj nezamestnaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

HOLČÍKOVCE - Práce na oprave domov a verejných budov, ktoré boli poškodené minuloročným zemetrasením na východnom Slovensku, pokračujú aj počas leta. Ako uviedli starostovia obcí v okrese Vranov nad Topľou, aktuálne prebiehajú viaceré opravy, pričom pomáhajú aj nezamestnaní v rámci projektu Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením.

Starosta obce Holčíkovce Michal Flešár uviedol, že zemetrasením bolo v obci poškodených viac ako 100 domov, pričom škody sa pohybovali od 100 do 80.000 eur. Práce v obci sa sústreďujú nielen na súkromné domy, ale aj na verejné budovy, ako sú škola, škôlka a obecný úrad. "Nemohli sme opraviť všetky domy naraz, firmy na to nestačili. Navyše, počasie nám komplikovalo prácu," uviedol starosta.

archívne video

Fico o pomoci vlády po zemetrasení na východe Slovenska (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V obci pracujú v rámci projektu dvaja zamestnanci. "Ľudia túto pomoc prijali veľmi pozitívne. Mnohí si ich prácu pochvaľujú, najmä tí, ktorí sami nemajú možnosť vykonávať ťažké práce alebo sú často v zahraničí," dodal Flešár. Opravy na značne poškodených domoch podľa neho postupujú pomaly, pretože obyvatelia často nemajú dostatok finančných prostriedkov na riešenie všetkých problémov naraz. Starosta obce Ďapalovce Ján Cmár uviedol, že v rámci projektu pracujú v obci štyria zamestnanci. "Doteraz sme opravovali poškodený obecný majetok vrátane obecného úradu. Výsledky ich práce sú už viditeľné," doplnil. 

Ako uviedla Marianna Šebová z tlačového a komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, na projekt Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením, ktorý trval od novembra 2023 do júna 2024, plynule nadviazal projekt Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením 2. "V rámci prvého projektu bolo finančne podporených 67 pracovných miest sumou 335.973,67 eura. V druhom projekte bol doteraz poskytnutý finančný príspevok na 90 zamestnancov," spresnila Šebová. Projekt Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením 2 bude trvať do februára 2025. Rozpočet projektu je vo výške 642.260,80 eura.

Viac o téme: NezamestnaníZemetrasenie SlovenskoOprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu