Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Štyroch novinárov obvinili vo Venezuele z terorizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CARACAS - Venezuelské úrady zadržali počas povolebných nepokojov a neskôr obvinili z terorizmu štyroch žurnalistov, uviedol v stredu tamojší zväz novinárov. Informuje o tom agentúra AFP.

"Odsudzujeme nezákonné a svojvoľné používanie protiteroristických zákonov vo Venezuele, najmä proti novinárom a fotoreportérom zadržaným počas povolebných protestov v krajine," uviedol zväz vo vyhlásení na sociálnych sieťach. Od vypuknutia nepokojov boli podľa zväzu zadržaní fotoreportéri Yousner Alvarado a Deisy Pena, kameraman Paul Leon a reportér Jose Gregorio Carnero. Novinárom bol tiež údajne odopretý prístup k ich právnikom.

archívne video

Vzhľadom na množstvo škôl zasiahnutých bombovými vyhrážkami, jedná sa už o terorizmus (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Za trestný čin terorizmu hrozí vo Venezuele trest až 30 rokov väzenia. Organizácie na ochranu ľudských práv tvrdia, že počas protestov zahynulo najmenej 24 ľudí a podľa Madura bolo zadržaných viac ako 2200 osôb. Úrady začali vyšetrovanie voči opozičným lídrom Edmundovi Gonzálezovi Urrutiovi a Maríi Corine Machadovej.

Protesty začali po vyhlásení prezidenta

Protesty vo Venezuele sa začali bezprostredne po vyhlásení prezidenta Nicolása Madura za víťaza volieb 28. júla. Opozícia voľby označuje za zmanipulované a víťazstvo Madura neuznalo viacero krajín vrátane USA, Argentíny či Uruguaja.

Verejnosť už od volieb žiada venezuelskú ústrednú volebnú komisiu (CNE), lojálnu voči prezidentovi, o zverejnenie podrobných záznamov hlasovania v jednotlivých volebných obvodoch, ktorými by potvrdila vyhlásené víťazstvo Madura. CNE v pondelok pod tlakom oznámila, že všetky záznamy predložila najvyššiemu súdu, aby potvrdil víťazstvo Madura, no verejnosti ich nesprístupnila. Maduro v pondelok vyhlásil, že "zlikviduje" najnovšiu vlnu protivládneho odporu. Zároveň vyznamenal vojakov, ktorí boli minulý týždeň zranení pri zásahu proti demonštrantom.

Viac o téme: ProtestyNovináriObvineniaVenezuelaTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu