Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Biden žiada prepustenie novinára, ktorý pred 12 rokmi zmizol v Sýrii

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v stredu vyzval sýrsku vládu, aby okamžite prepustila Austina Ticea. Tohto bývalého príslušníka americkej námornej pechoty a novinára uniesli v Sýrii v auguste 2012, informuje agentúra Reuters.

"Opakovane naliehame na sýrsku vládu, aby s nami spolupracovala a my sme mohli konečne priviesť Austina domov. Dnes opäť žiadam jeho okamžité prepustenie," uviedol Biden vo vyhlásení pri príležitosti dvanástich rokov od Ticeovho únosu. Dodal, že urobí všetko, čo je v jeho silách, a bude sa usilovať o návrat Ticea do Spojených štátov.

archívne video

Platforme Bezpečná.žurnalistika.sk vlani nahlásili 48 útokov na novinárov (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Podobné vyhlásenie mal Biden aj pri príležitosti 10. výročia zmiznutia amerického novinára. Sýrske ministerstvo zahraničných vecí vtedy pred dvoma rokmi odmietlo obvinenia, že Damask Ticea zadržiava.

Tice zmizol 14. augusta 2012 krátko po svojich 31. narodeninách na kontrolnom stanovišti v nepokojnej oblasti západne od sýrskej metropoly Damask. Mesiac po únose bol zverejnený videozáznam, na ktorom je Tice so zaviazanými očami obklopený ozbrojenými mužmi a hovorí: "Ó, Ježiš."

Viac o téme: SýriaJoe BidenNovinár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu