Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Zrušené koncerty Taylor Swift vo Viedni: Unikli detaily plánu útoku

Všetky koncerty Taylor Swift vo Viedni boli zrušené.
Všetky koncerty Taylor Swift vo Viedni boli zrušené. (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Zabiť čo najviac ľudí: Pravdepodobne to bol základný motív podozrivého z terorizmu, ktorý mal na muške jeden z viedenských koncertov megahviezdy Taylor Swift. Devätnásťročný mladík si chcel zrejme vyrobiť výbušniny a z pracoviska ukradol na to chemikálie. 

aktualizácia 13:24 - Aj 17-ročný ďalší podozrivý, ktorého polícia tiež zadržala v stredu, podľa úradov v poslednej dobe výrazne zmenil svoje sociálne kontakty, okrem iného sa rozišiel s priateľkou. Po nikom ďalšom v tejto chvíli rakúska polícia nepátra.

aktualizácia 12:08 - Devätnásťročný Rakúšan, ktorý je podozrivý z príprav útoku na koncert Taylor Swiftovej vo Viedni, plánoval podľa úradov útok na dnešok, či piatok. Vedľa výbušnín zvažoval aj použitie zbraní a v jeho dome sa našli mačety, nože aj propagandistické islamistické materiály.

aktualizácia 11:39 - Podarilo sa zabrániť tragédii, ale situácia je naďalej vážna, uviedol na tlačovej konferencii rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Rakúsko podľa neho po odvrátení hrozby útoku na viedenské koncerty americkej popovej hviezdy Taylor Swift zvýšilo varovanie pred terorizmom na druhý najvyšší stupeň. Karner tiež uviedol, že v celej Európe nebezpečenstvo islamistických útokov výrazne stúplo po minuloročnom útoku palestínskeho teroristického hnutia Hamas na Izrael.

aktualizácia 11:21 - Zadržaný 19-ročný podozrivý mal podľa Krone kontakty s ochrankou na viedenskom štadióne Ernsta Happela.

aktualizácia 10:44"!!!Vyhlásenie!!! Tretí páchateľ je už identifikovaný a zadržaný. Tipy na páchateľov prišli od viacerých partnerských služieb, vyšetrovanie prebiehalo niekoľko dní a výsledky dnes hovoria jasnou rečou. Rozhodnutie o zrušení koncertov Swift urobil americký manažment,“ píše  Anna Thalhammer, šéfredaktorka rakúskeho média „Profil“.

Radikalizovaný mladík, ktorý má podľa serveru heute.at severomacedónske korene, chcel zrejme na fanúšikov americkej speváčky Taylor Swiftovej zaútočiť za pomoci výbušniny, píše rakúsky server Krone. Kancelár alpskej krajiny Karl Nehammer situáciu, kvôli ktorej usporiadatelia v stredu zrušili trojicu viedenských koncertov popovej hviezdy, označil za "veľmi vážnu". Susedia podľa heute.at pozorovali zmeny na správaní mladíka, ktorý sa podľa Krone volá Mohammed. Okrem iného si nechal narásť bradu.

archívne video

NAKA odhalila nebezpečnú skupinu, ktorá mala plánovať útok na Dúhový Pride (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Krone s odvolaním sa na svoj zdroj tvrdí, že cieľom plánov 19-ročného zadržaného muža nebola sama Swiftová, ale jej fanúšikovia; každého z trojice vypredaných koncertov sa malo zúčastniť 65 000 ľudí.

Chemikálie potrebné na výrobu výbušniny vraj mladík odcudzil u svojho bývalého zamestnávateľa, ktorým bol kovospracujúci podnik vo východorakúskom Ternitze. Ak mohol pomocou týchto látok skutočne zostaviť bombu, je predmetom vyšetrovania, podľa serveru sa to ale zdá byť možné.

Rakúska polícia informácie o chystanom útoku výbušninou zatiaľ oficiálne nepotvrdila, uviedla ale, že u muža našla viacero chemických látok a tiež technické zariadenia. Teraz ich skúma. Usporiadateľ koncertov zase povedal, že mu vládni predstavitelia "potvrdili" chystaný útok na štadión Ernsta Happela, kde sa koncerty mali konať.

Koncerty boli plánované na dnešok, na piatok a na sobotu a každého z nich sa podľa agentúry DPA malo zúčastniť 65 000 fanúšikov. Okrem toho polícia počítala s tým, že v okolí bude ďalších 15-tisíc až 20-tisíc priaznivcov popovej speváčky. Podľa Nehammera sa vďaka spolupráci polície a spravodajskej služby DSN so zahraničnými službami podarilo zabrániť tragédii.

Policajti mladíka zadržali v stredu ráno v Ternitze. Už v utorok popoludní zadržali vo Viedni aj 17-ročného komplica, uviedla dnes polícia. Pôvodné správy hovorili o tom, že bol taktiež zadržaný v stredu. Mladší z mužov, ktorý tiež "robil zodpovedajúce kroky", bol v kontakte so starším, ktorého úrady považujú za "hlavného páchateľa".

Obaja mladíci sa podľa agentúry APA narodili v Rakúsku. Rodičia toho staršieho majú korene v Severnom Macedónsku, matka mladšieho je Rakúšanka. Devätnásťročný muž sa podľa úradov radikalizoval na internete a nedávno prisahal vernosť teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Agentúra DPA s odvolaním sa na rakúske médiá píše, že pokračuje pátranie po ďalších podozrivých, Krone píše o jednom ďalšom podozrivom.

Usporiadatelia koncertov nepočítajú s tým, že by hľadali náhradný termín. Všetci fanúšikovia majú do desiatich pracovných dní dostať cenu vstupného späť.

Slovenská polícia situáciu monitoruje

Slovenská polícia na facebooku píše, že situáciu v súvislosti s nebezpečenstvom teroristických útokov na koncerty Taylor Swift vo Viedni monitoruje a prijala viaceré preventívne opatrenia, ktoré z pochopiteľných príčin nebudeme konkretizovať.

Viac o téme: Teroristický útokTaylor SwiftIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu