Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

CENTCOM zneškodnil na Červeným morom dron a dve strely odpálené z pozícií húsíov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KÁHIRA - Ústredné veliteľstvo americkej armády (CENTCOM) v utorok oznámilo, že jeho jednotky za posledných 24 hodín v oblasti Červeného mora zneškodnili jedno bezpilotné lietadlo dve protilodné balistické strely odpálené z pozícií ovládaných húsíjskými povstalcami.

Ako CENTCOM uviedol v statuse na sieti X, citovanom agentúrou Reuters, zneškodnené zbraňové objekty predstavovali jasnú a bezprostrednú hrozbu pre americké a koaličné sily a obchodné plavidlá v regióne. Americká armáda vo svojom vyhlásení upozornila, že "toto bezohľadné a nebezpečné správanie húsíov podporovaných Iránom naďalej ohrozuje regionálnu stabilitu a bezpečnosť". Útoky húsíov na lode plaviace sa pri pobreží Jemenu sa začali v novembri minulého roku. Húsíovia tvrdia, že nimi chcú prinútiť Izrael k ukončeniu jeho vojenskej operácie v Pásme Gazy.

Húsíjské útoky vyvolali odvetu zo strany USA a Británie a narušili aj celosvetový obchod, keďže majitelia lodí presmerovali svoje lode na iné trasy - namiesto Červeného mora a Suezského prieplavu sa teraz ich lode plavia po dlhších, ale bezpečných trasách okolo južného cípu Afriky. Iránom podporovaní militanti z hnutia húsíov tvrdia, že útoky na medzinárodnú lodnú dopravu v blízkosti pobrežia Jemenu podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi, ktorí od októbra 2023 čelia odvete izraelskej armády za vpád palestínskych kománd na juh Izraela a následné terorizovanie a vraždenie tamojších civilistov.

Viac o téme: DronČervené moreHúsíoviaCENTOM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu