Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Je to oficiálne! Harrisová získala nomináciu za kandidátku demokratov do volieb

Kamala Harrisová
Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/AP/Meg Kinnard)

WASHINGTON - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová oficiálne získala nomináciu americkej Demokratickej strany za jej kandidátku do novembrových prezidentských volieb. Vyplýva to z výsledkov päťdňového virtuálneho hlasovania delegátov demokratov, ktoré sa skončilo v pondelok večer miestneho času. Informuje agentúra AP.

Harrisová, ktorá má afroamerický aj ázijský pôvod, sa stala prvou prezidentskou kandidátkou demokratov inej ako bielej farby pleti. O jej nominácii hlasovali delegáti Demokratickej strany od minulého štvrtka do pondelka. Podľa výsledkov zverejnených tesne pred polnocou miestneho času získala 99 percent hlasov delegátov. 

archívne video

Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Už v piatok však prekročila hranicu, ktorá jej zabezpečila potrebnú väčšinu hlasov na zisk oficiálnej nominácie, a teda volebnej kandidatúry, za čo sa bezprostredne aj poďakovala. Nomináciu oficiálne prijme na zjazde strany, ktorý sa bude konať 19. až 22. augusta v Chicagu. V novembrových prezidentských voľbách sa tak stane súperkou republikánskeho kandidáta, exprezidenta Donalda Trumpa.

Úradujúci demokratický americký prezident Joe Biden odstúpil predošlý mesiac z boja o znovuzvolenie a podporil Harrisovú ako svoju náhradníčku. Táto 59-ročná politička následne spustila predvolebnú kampaň. Podporu jej vyjadrili poprední predstavitelia demokratov a aj bývalí prezidenti Barack Obama a Bill Clinton s manželkami Michelle Obamovou a Hillary Clintonovou.

Zúžila výber kandidáta na viceprezidenta na dve mená

Pravdepodobná kandidátka Demokratickej strany v amerických prezidentských voľbách Kamala Harrisová zúžila výber potenciálneho kandidáta na viceprezidenta na dve mená - guvernéra Pensylvánie Josha Shapira a jeho kolegu z Minnesoty Tima Walza. Očakáva sa, že svoje rozhodnutie oznámi v utorok, píše agentúra Reuters.

Harrisová oficiálne získala nomináciu strany do novembrových prezidentských volieb z pondelka na utorok, kedy sa skončilo virtuálne hlasovanie delegátov strany. Očakáva sa, že Harrisová vystúpi spolu so svojím spolukandidátom na podujatí vo Filadelfii v utorok večer. Päťdesiatjedenročný Shapiro je stúpajúcou hviezdou strany so silným kreditom vo svojom domovskom štáte. Pensylvánia predstavuje pre kandidátov potencionálnych 19 hlasov voliteľov, čo z nej robí silný štát. Šesťdesiatročný Walz pôsobí ako guvernér v štáte s 10 hlasmi voliteľov, ktorý je pevne demokratický a preukázateľne oslovuje voličov bielej farby pleti z vidieka. V posledných rokoch však vo veľkej miere hlasovali za republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

Američania sa pri rozhodovaní o svojej voľbe zvyčajne zameriavajú na osobu v čele kandidátky, píše Reuters. Kandidáti na viceprezidentov môžu svojim partnerom pomôcť alebo uškodiť na základe svojej minulosti, popularity v domovskom štáte a schopnosti ovplyvniť dôležité skupiny voličov. Harrisová má afroamerický aj ázijský pôvod a bude prvou prezidentskou kandidátkou demokratov inej ako bielej farby pleti. O jej nominácii hlasovali delegáti Demokratickej strany od minulého štvrtka do pondelka. Podľa výsledkov zverejnených tesne pred polnocou miestneho času ju podporilo 99 percent z nich. Potrebnú väčšinu hlasov na zisk nominácie získala už v piatok.

Nomináciu oficiálne prijme na zjazde strany 19. až 22. augusta v Chicagu. V novembrových prezidentských voľbách sa tak stane súperkou republikánskeho kandidáta, exprezidenta Donalda Trumpa. Úradujúci americký prezident Joe Biden odstúpil predošlý mesiac z boja o znovuzvolenie a podporil Harrisovú ako svoju náhradníčku. Táto 59-ročná politička následne spustila predvolebnú kampaň. Podporu jej vyjadrili poprední predstavitelia demokratov a aj bývalí prezidenti Barack Obama a Bill Clinton s manželkami Michelle Obamovou a Hillary Clintonovou.

Viac o téme: VoľbyUSANomináciaKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu