Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poliak útočil na dánsku premiérku: Postaví sa pred súd, hrozí mu väzenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Poliak obvinený z napadnutia dánskej premiérky Mette Frederiksenovej sa v utorok postaví pred súd v Kodani a v prípade usvedčenia mu hrozí väzenie a deportácia. Informuje agentúra AFP.

Polícia 39-ročného Poliaka zadržala 7. júna bezprostredne po incidente, keď Frederiksenovú v centre Kodane udrel. Utrpela pri tom ľahké zranenia a zrušila svoj denný program. Muž zodpovednosť za napadnutie popiera s tým, že si nepamätá, čo sa stalo. Tvrdil, že proti Frederiksenovej nič nemá a dokonca ju označil za "naozaj dobrú premiérku".

archívne video

Súd v kauze Bonaparte pokračuje: Predvolaní sú Andruskó a Kočner (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa obžaloby bol muž v čase incidentu pod vplyvom alkoholu, ktorý predtým ukradol z obchodu s potravinami. Prokurátorka Line Steffensenová dodala, že muž sa pred piatimi rokmi presťahoval do Dánska a odvtedy ho zadržali už viackrát.

Podľa obžaloby je obvinený z násilia voči verejnému činiteľovi za to, že Frederiksenovú udrel "zatvorenou päsťou do pravého ramena". Zároveň je obvinený z viacerých prečinov, ktoré súvisia s inými incidentmi z toho istého dňa a z minulosti. Začiatok procesu na súde v Kodani je naplánovaný na 9.30 h a potrvá dva dni.

K incidentu došlo po sérii útokov na európskych politikov z celého politického spektra pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. V polovici mája bol na slovenského premiéra Roberta Fica spáchaný atentát počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej. Niekoľko politikov v Nemecku napadli počas práce či predvolebnej kampane, pripomína AFP.

Viac o téme: DeportáciaPremiérkaSúd útok Poliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu