Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Borrell vyzval Bangladéšanov: Treba riadny a pokojný prechod k demokratickej vláde

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

BRUSEL - Európska únia v pondelok zdôraznila, že je nevyhnutné zabezpečiť "riadny a pokojný prechod k demokraticky zvolenej vláde" v Bangladéši, kde protesty donútili premiérku Hasínu Vadžídovú podať demisiu a opustiť krajinu. Informuje o tom bruselský spravodajca.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na sociálnej sieti X vyhlásil, že je "zarmútený tragickou stratou ľudských životov, ku ktorej došlo počas demonštrácií v posledných dňoch" v Bangladéši, a požiadal o prepustenie "svojvoľne zadržaných" demonštrantov.

archívne video

Ničíme votrelcov. A budeme ničiť až do víťazstva, povedal generál plukovník Alexander Sirský. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Borrell zdôraznil, že je kľúčové plne rešpektovať ľudské práva a demokratické princípy a postaviť pred spravodlivosť osoby zodpovedné za porušovanie ľudských práv. Tlačová agentúra AFP informovala, že protivládne demonštrácie v Bangladéši boli v posledných týždňoch tvrdo potlačené, pričom bolo zabitých niekoľko stoviek ľudí. Len za pondelok zahynulo v Dháke najmenej 20 ľudí, zatiaľ čo až 94 mŕtvych si vyžiadali nedeľňajšie strety medzi odporcami vlády, orgánmi činnými v trestnom konaní a prívržencami vládnucej strany v celej krajine.

Bangladéšska premiérka Vadžídová podala v pondelok demisiu a odletela vrtuľníkom do Indie len krátko predtým, ako na jej palác v Dháke zaútočili protivládni demonštranti. Veliteľ ozbrojených síl následne oznámil vytvorenie dočasnej vlády.

Viac o téme: DemokraciaBangladéšJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu