Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Extrémne horúčavy! Tohtoročný júl bol v Grécku najteplejším v histórii meraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Grécke národné observatórium v Aténach v pondelok uviedlo, že tohtoročný júl bol v krajine najteplejším v histórii meraní. Vyplýva to z predbežných meteorologických dát. Informuje o tom agentúra AFP.

Tohtoročná priemerná teplota v mesiaci júl prekonala júlový rekord z roku 2012 o 0,3 stupňa Celzia. Horúčavy v Grécku pritom lámali rekordy aj začiatkom leta, keďže najteplejším v histórii meraní bol aj tohtoročný jún. Priemerná teplota medzi rokmi 1960 a 2024 v Grécku stúpla o 2,5 stupňa Celzia. Národné observatórium zároveň poukázalo na to, že tri zo štyroch prípadov najvyšších júlových teplôt zaznamenali počas uplynulých štyroch rokov.

archívne video

Opití nemeckí turisti sa vykúpali vo fontáne v Plzni (Zdroj: Facebook/Městská policie Plzeň)

Extrémne júlové horúčavy potvrdila aj Služba Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus (C3S). Podľa jej údajov bol 22. júl najteplejším dňom na planéte od začiatku meraní. V daný deň globálna teplota dosiahla priemernú úroveň 17,15 stupňa Celzia. Vedci tvrdia, že zmena klímy zvyšuje pravdepodobnosť extrémnych výkyvov počasia. Vlny horúčav sú preto častejšie, dlhšie trvajúce a intenzívnejšie.

Viac o téme: JúlHorúčavyNajteplejšíGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu