Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Grécke pláže ovládli tieto potvory: Dovolenkári majú byť obozretní, uhryznutie jedovatej ryby je mimoriadne bolestivé!

Uhryznutie od nebezpečnej ryby je mimoriadne bolestivé
Uhryznutie od nebezpečnej ryby je mimoriadne bolestivé (Zdroj: CNN Greece)

ATÉNY – Turistov na gréckych plážach tento rok prekvapilo premnoženie nebezpečnej ryby. Lagocephali, ktoré sa zdržiavajú na plytčine gréckeho pobrežia sú jedovaté a ich uhryznutie je veľmi bolestivé.

Výskumníčka z Helénskeho centra pre morský výskum (HCMR) Paraskevi Karachlová v rozhovore pre CNN Grécko uviedla, že ryba nepatrí k pôvodnej faune Stredozemného mora a ohrozuje aj miestny ekosystém. Do Stredozemného mora sa mala dostať zo Suezského prieplavu a najväčší výskyt bol hlásený z pobrežia Kréty, Dodekanézy a v posledných rokoch sa ryby rozšírili aj na južných Kykladách.

Niekoľkokilometrové zápchy cestou z Chorvátska (Zdroj: Tip čitateľa)

„Na celom svete existuje asi 200 druhov tejto ryby, a z nich je asi 25% druhov toxických. V gréckych moriach máme 5-6 druhov, všetky toxické,“ dodala výskumníčka. Neurotoxín sa v rybách nachádza najmä v mäse a pohlavných žľazách a pri konzumácii tohto mäsa môže nastať aj smrť. Protijed sa podľa odborníkov zatiaľ nepodarilo vynájsť. V niektorých prípadoch môže pomôcť aktívne uhlie, no nie vždy je úspešné, upresnila výskumníčka.

Podľa štatistík bolo doteraz zaznamenaných asi 28 uhryznutí, niektoré z nich dokonca skončili amputáciou prstov. V jednom prípade turista utrpel aj sekundárnu infekciu nohy. Okrem útokov na ľudí majú tieto ryby vplyv aj na biodiverzitu a rybolov. Tento druh ryby nemá prirodzených predátorov, čo znamená, že jeho populáciu nie je možné prirodzene kontrolovať. Na Cypre a v Turecku preto vyvinuli dotačný program, ktorý odmeňuje rybárov za ulovenie týchto rýb.

Odborníci sa snažia nájsť využitie rýb napríklad vo farmaceutickom alebo kozmetickom priemysle. Úrady ale upozorňujú aj na fakt, že niektorí turisti tieto ryby pri plytčine dokonca kŕmia, čím spôsobujú ich premnoženie a komplikácie pre ďalších návštevníkov pláží.

Viac o téme: GréckoLagocephaliNebezpečná ryba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu