Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Násilné protivládne protesty v Bangladéši stále pokračujú: Zahynulo už takmer 100 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rajib Dhar)

DHÁKA — Už takmer 100 ľudí prišlo o život a množstvo utrpelo zranenia pri nedeľňajších násilných stretoch medzi demonštrantmi a bezpečnostnými silami v Bangladéši. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Noviny Daily Star vychádzajúce v angličtine uvádzajú 90 mŕtvych, noviny Prothom Alo píšu o 99 úmrtiach počas protivládnych protestov v hlavnom meste Dháka a na ďalších miestach tejto juhoázijskej krajiny. Medzi obeťami je aj 14 policajtov. Úrady tieto údaje zatiaľ oficiálne nepotvrdili.Demonštranti žiadajú odstúpenie autokratického premiéra Hasíny Vadžídovej. Protesty sa začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót vo verejnej službe. Júlová vlna protestov si podľa oficiálnych informácií vyžiadala okolo 200 obetí.

Študenti v kolízii s členmi poriadkovej polície počas protestu
Zobraziť galériu (2)
Študenti v kolízii s členmi poriadkovej polície počas protestu  (Zdroj: TASR/Rajib Dhar)

Ministerstvo vnútra sprísnilo nedávno uvoľnený zákaz vychádzania. Po vypuknutí nepokojov bol v Bangladéši čiastočne prerušený prístup k internetu a k sociálnym sieťam.Protesty proti kvótam sa na istý čas zastavili po tom, čo najvyšší súd zrušil väčšinu z nich. Študenti sa však tento týždeň vrátili do ulíc a žiadajú spravodlivosť pre príbuzných obetí.

Pod vedením Hasiny Vadžídovej zažil chudobný, prevažne moslimský Bangladéš ekonomický rozmach. V poslednom čase však krajinu sužuje vysoká inflácia.Ľudskoprávne organizácie obviňujú premiérku, že sa zameriava na svojich oponentov a kritikov a nechala tisíce z nich zatknúť.Ďalšie protesty sú naplánované na pondelok.

Viac o téme: úmrtieBangladéšProtivládne protesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu