Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Výtržníci budú účasť na nepkojoch ľutovať: Britský premiér ich chce postaviť pred súd

Keir Starmer Zobraziť galériu (2)
Keir Starmer (Zdroj: SITA/House of Commons/UK Parliament via AP)

LONDÝN — Britský premiér Keir Starmer v nedeľu v súvislosti s nepokojmi vyvolanými prívržencami krajnej pravice povedal, že urobí všetko, aby sa títo násilníci postavili pred súd. Informovala o tom televízia Sky News.

"Garantujem, že budete ľutovať, že ste sa podieľali na týchto výtržnostiach," uviedol Starmer s tým, že sa to týka priamych účastníkov i tých, ktorí nepokoje podnecovali na sociálnych sieťach.Starmer tiež odsúdil útok na hotel Holiday Inn Express v Rotherhame, o ktorom sa predpokladá, že ubytováva migrantov, a označil ho za "neospravedlniteľný"."Ľudia v tejto krajine majú právo byť v bezpečí, napriek tomu sme svedkami útokov na moslimské komunity a na mešity," povedal ďalej Starmer.

Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer
Zobraziť galériu (2)
Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer  (Zdroj: TASR/AP)

Násilnosti v Británii prepukli po zverejnení dezinformácií, že útočníkom, ktorý na tanečnom workshope v Southporte na severozápade Anglicka v pondelok dobodal na smrť tri dievčatá a desať osôb zranil, je moslim a žiadateľ o azyl. V skutočnosti sa čoskoro 18-ročný podozrivý identifikovaný ako Axel Muganwa Rudakubana narodil v Cardiffe vo Walese, hoci jeho rodičia pochádzajú z Rwandy."Chcem, aby ste vedeli, že títo násilníci nezastupujú túto krajinu a my ich postavíme pred súd," zdôraznil Starmer.

Deň po útoku sa v centre Southportu konalo pokojné zhromaždenie, kde si stovky ľudí uctili pamiatku troch obetí. Krátko po jeho skončení vypukli násilné protesty, počas ktorých utrpelo zranenia približne 40 policajtov. Demonštranti zakladali požiare, podpálili aj policajné dodávky, a na policajtov a miestnu mešitu hádzali tehly či kamene.K nepokojom odvtedy dochádza každý deň v mestách po celom Spojenom kráľovstve vrátane Liverpoolu, Manchesteru a Bristolu. Polícia počas nich zadržala desiatky výtržníkov — len od sobotňajšieho večera ich bolo 147.

Viac o téme: ProtestyVýtržníciSúd Keir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu