Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vandali natreli v Holandsku sochu Anny Frankovej červeným nápisom Osloboďte Gazu

Anna Franková
Anna Franková

AMSTERDAM - Neznámi vandali namaľovali červenou farbou anglický nápis Free Gaza (Osloboďte Gazu) na sochu Anny Frankovej v Amsterdame a na červeno jej natreli aj ruky. Oznámila to v nedeľu nadácia pomenovaná po tomto nemeckom dievčati židovského pôvodu, ktoré je jednou z najznámejších obetí holokaustu na svete.

Polícia prípad vyšetruje. Vedenie mesta avizovalo, že vznesie obvinenia a incident označilo za "neúctivý". DPA pripomína, že sochu natreli vandali červenou farbou už aj začiatkom júla.V nedeľu uplynulo presne 80 rokov od chvíle, keď Annu Frankovú a jej rodinu zatkli 4. augusta 1944 v ich úkryte Amsterdame a deportovali do koncentračného tábora. Holandská polícia informovala, že okrem iného preveruje, či medzi najnovším prejavom vandalizmu a zmieneným výročím existuje súvislosť.

Nadácia Anny Frankovej na incident reagovala so zhrozením, pričom avizovala, že má v pláne vzniesť príslušné obvinenia. Zmienená socha sa nachádza pred domom na juhu Amsterdamu, v ktorom Frankovci kedysi bývali.Frankovci utiekli z Nemecka do Holandska v 30. rokoch 20. storočia, aby sa vyhli prenasledovaniu židov nacistickým režimom Adolfa Hitlera. Po nacistickej okupácii Holandska počas druhej svetovej vojny sa vyše dva roky ukrývali v tajnej prístavbe domu pri kanáli, kde si Anna písala denník, ktorý neskôr vyšiel knižne a stal sa jedným z najznámejších aj najrealistickejších opisov holokaustu.

Annina mama zomrela začiatkom januára 1945. Anna a jej sestra Margot zomreli na týfus v tábore Bergen–Belsene v marci 1945, len niekoľko týždňov pred jeho oslobodením. Koncentračné tábory prežil len Annin otec Otto Heinrich Frank, ktorý po vojne zabezpečil vydanie dcérinho denníka a založil aj Nadáciu Anny Frankovej.

Viac o téme: VandaliHolandskoGazaAnna FrankováSocha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu