Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Väčšina Holanďanov chce zakázať spornú terapiu pre homosexuálov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL/AMSTERDAM - Väčšina holandských voličov, vrátane väčšej časti tých, ktorí hlasovali za súčasnú štvorčlennú pravicovú koalíciu, je za zákaz spornej konverznej terapie pre homosexuálov. Informuje o tom denník NL Times.

Len 20 percent Holanďanov, väčšinou tých, ktorí volili konzervatívne kresťanské strany, podporuje neoverenú formu terapie na potlačenie sexuálnej orientácie alebo rodovej identity jedincov. Vyplýva to z každoročného prieskumu "dúhovej" spoločnosti EenVandaag na vzorke 23.050 respondentov.

archívne video

Dúhový PRIDE 2024 v Bratislave (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na rozdiel od mnohých iných krajín v Holandsku tento druh terapie nie je nezákonný. Predchádzajúci parlament chcel, aby to bolo trestné, no Štátna rada rozhodla, že zákaz spornej terapie by bol v rozpore so základným právom občanov na slobodu náboženského vyznania. V novembri tri zo štyroch koaličných strán novej vlády odmietli podpísať takzvanú Dúhovú dohodu podporujúcu práva LGBTQIA+ komunity. Podpísala ju iba pravicovo liberálna Strana slobody a demokracie (VVD).

Aj nová dolná komora parlamentu podporuje zákaz konverznej terapie a dokonca aj 60 percent voličov ultrapravicovej Strany slobody (PVV), ktorí väčšinou nepodporujú LGBTQIA+ komunitu, si myslí, že táto terapia by mala byť zakázaná. Myslí si to aj 77 percent voličov Novej spoločenskej zmluvy (NSC), ktorá je tiež súčasťou vlády. Odporcovia zákazu terapie sú najmä z radov konzervatívnych kresťanských strán Reformovaná politická strana (SGP) a Kresťanská únia.

Zákon o zmene pohlavia od 16 rokov

Oveľa menšiu podporu má ďalší zákon priaznivý voči LBTQIA+ komunite, ktorý je v súčasnosti v parlamente. Ide o návrh zákona, ktorý by umožnil ľuďom vo veku od 16 rokov zmeniť pohlavie v občianskom preukaze a cestovnom pase bez toho, aby k tomu potrebovali odborné lekárske stanovisko.

Len 36 percent voličov si myslí, že v Holandsku by to malo byť umožnené zákonom, 46 percent je proti. Odporcovia sú opäť najmä z kresťanských strán, no proti je aj väčšina voličov PVV a farmárskej strany BBB. Podľa prieskumu EenVandaag odporcovia tohto zákona nie sú ani tak proti inej rodovej identite, ale pochybujú najmä o veku, v ktorom môžu ľudia túto zmenu vykonať.

Viac o téme: VládaTerapiaVoličiHolandskoLGBTIZákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu