Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Šéf jordánskej diplomacie odcestuje v súvislosti s napätím v regióne do Iránu

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. (Zdroj: Getty Images)

AMMÁN - Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí v nedeľu odcestuje do Iránu, aby so svojím náprotivkom prediskutoval vývoj v regióne po vražde vodcu palestínskeho hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne, informovali tamojšie médiá. agentúry Reuters.

Napätie v regióne sa zvýšilo po stredajšej vražde Haníju, ku ktorej došlo deň po izraelskom útoku v Bejrúte, pri ktorom zahynul vysoký predstaviteľ libanonského proiránskeho hnutia Hizballáh Fuád Šukr. Irán aj hnutie Hizballáh z ich smrti obviňujú Izrael a sľubujú odvetu. Safadí ešte vo štvrtok vyhlásil, že Izrael sa atentátom na Haníju stal "lotrovským štátom" a je potrebné ho zastaviť.

Dodal, že zabitie hlavného vyjednávača Hamasu, ktorý sa usiloval o dosiahnutie prímeria a dohody o prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy, je jasným znakom toho, že Izrael sa rozhodol podkopať rokovania podporované Američanmi. Izrael zodpovednosť za smrť Haníju dosiaľ nepotvrdil ani nevyvrátil. Irán a Jordánsko sa snažia zlepšiť svoje vzťahy po nedávnom napätí. To súviselo s tým, že Ammán vinil proiránske milície v Sýrii z pašovania drog do krajiny a informácií, že sa podieľal na zachytení vôbec prvého priameho iránskeho útoku na Izrael v apríli minulého roka.

Viac o téme: IránIzraelJordánHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu