Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Desivé varovanie USA: Irán by mohol už DNES zaútočiť na Izrael

(Zdroj: SITA/AP Photo/Munkhbayar Magvandorj)

WASHINGTON - Šéf americkej diplomacie Antony Blinken povedal pri rokovaní s ministrami zahraničia krajín skupiny G7, že iránsky útok na Izrael by sa mohol začať najskôr dnes. Píše to americký spravodajský server Axios s odvolaním sa na tri nemenované zdroje. Spojené štáty však nemajú poznatky o presnom načasovaní úderu, ktorý Teherán považuje ako odvetu za zabitie šéfa politického krídla hnutia Hamas Ismáíla Haníja. Podľa Washingtonu sa do úderu zapojí aj hnutie Hizballáh.

Pri nedeľňajšom rokovaní s ostatnými minister zahraničia zo skupiny krajín G7 Blinken uviedol, že iránsky úder na Izrael by sa mohol začať najskôr v najbližších 24 až 48 hodinách. To znamená dnes či v utorok.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Akým spôsobom zaútočí Irán na Izrael?

Podľa Blinkena nie je jasné, akým spôsobom Irán na Izrael zaútočí. Spojené štáty sú však presvedčené, že na útoku bude podieľať aj libanonské hnutie Hizballáh, ktoré patrí medzi blízkych spojencov Iránu. Podľa predchádzajúcich informácií nie je vylúčená účasť ani ďalších spojencov Iránu v regióne. Jednou z možností je masívny útok zo vzduchu za použitia rakiet a bezpilotných prostriedkov. Takýto útok Irán podnikol na Izrael 13. apríla, veľkú časť vzdušných cieľov však zničila izraelská obrana s pomocou spojencov.

Blinken vyzval ostatných ministrov zahraničia, aby vyvíjali nátlak na Irán, Hizballáh a Izrael s cieľom dosiahnuť "maximálnu zdržanlivosť". V oficiálnom vyhlásení ministri krajín skupiny G7 vyzvali na zastavenie "ničivého cyklu odvetného násilia". Očakáva sa, že Irán vykoná odvetný útok na Izrael kvôli zabitiu jedného zo šéfov Hamasu Haníju. Ten zomrel v stredu pri výbuchu v Teheráne. Explóziu Irán pripisuje Izraelu, ktorý sa však k útoku oficiálne neprihlásil. Izraelský úder minulý týždeň zabil tiež významného veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra.

Austin ubezpečil Gallanta o neotrasiteľnej podpore zo strany USA

Americký minister obrany Lloyd Austin v nedeľu telefonoval so svojim izraelským náprotivkom Joavom Gallantom a ubezpečil ho o "neotrasiteľnej podpore USA" v prípade odvetného útoku zo strany Iránu, oznámil Pentagón. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA. Ministri diskutovali aj o krokoch USA v oblasti rozmiestnenia jednotiek s cieľom zlepšiť ochranu síl, posilniť obranné kapacity Izraela a zmierniť napätie v regióne.

Americký minister obrany podľa Pentagónu vyjadril podporu prímeriu vo vojne v Pásme Gazy a dohode o prepustení zvyšných rukojemníkov v palestínskej enkláve. Napätie na Blízkom východe, vyvolané takmer desať mesiacov trvajúcou vojnou v Pásme Gazy, sa v posledných dňoch vystupňovalo po stredajšom atentáte na Ismaíla Haníju, politického vodcu militantnej palestínskej skupiny Hamas, v Teheráne, ako aj následnom zabití najvyššieho vojenského veliteľa libanonskej ozbrojenej skupiny Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrúte. Vzhľadom na nedávne hrozby Iránu, že zaútočí na Izrael, nie je isté, kedy a ako by sa mohla uskutočniť hroziaca odveta. Iránske vedenie a milície Hizballáhu v Libanone opakovane hovorili o "najbližších dňoch", píše DPA.

Viac o téme: útok USAIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu