Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Ďalšie varovanie izraelského premiéra: Kritika austrálskeho vyšetrovania útoku na konvoj WCK, vynechali zásadné detaily

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Abir Sultan, pool via AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu varoval "iránsku os zla" pred útokmi na Izrael v súvislosti s očakávaniami, že Teherán a ním podporované militantné skupiny pripravujú odvetné údery. Informujeme podľa agentúr DPA a AP.

"Štát Izrael je vo vojne na viacerých frontoch proti iránskej osi zla," povedal Netanjahu v nedeľu na začiatku zasadnutia vlády a dodal, že izraelská armáda je pripravená na akýkoľvek scenár. "Opakujem a hovorím našim nepriateľom: Budeme reagovať a budeme požadovať vysokú cenu za akýkoľvek akt agresie voči nám, z ktorejkoľvek strany," dodal izraelský premiér.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Napätie na Blízkom východe, vyvolané takmer desať mesiacov trvajúcou vojnou v Pásme Gazy, sa v posledných dňoch vystupňovalo po stredajšom atentáte na Ismaíla Haníju, politického vodcu militantnej palestínskej skupiny Hamas, v Teheráne, ako aj následnom zabití najvyššieho vojenského veliteľa libanonskej ozbrojenej skupiny Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrúte.

Izrael sa k zodpovednosti za vraždu Haníju dosiaľ neprihlásil

Iránske Revolučné gardy v sobotu uviedli, že na odvetných akciách proti Izraelu, ktorý obviňujú zo zabitia Haníju, sa zúčastnia aj militantné skupiny, ktoré sú spojencami Iránu, píše DPA. Revolučné gardy vo svojom vyhlásení povedali, že Izrael za Haníjovu vraždu neminie "tvrdý trest", ktorý mu bude ušetrený náležitým spôsobom v správnom čase a na vhodnom mieste. Izrael sa k zodpovednosti za vraždu Haníju dosiaľ neprihlásil a k týmto správam sa odmieta vyjadriť.

V snahe zabrániť eskalácii konfliktu na Blízkom východe v nedeľu pricestoval do Iránu jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí na diskusie s iránskym náprotivkom Alím Bágherím Kaním. Stretol sa aj s tamojším prezidentom Massúdo Pezeškijánom. Na tlačovej konferencii Safádi uviedol, že cieľom jeho návštevy sú "konzultácie o vážnej eskalácii situácie v regióne a úprimná a jasná diskusia o prekonaní rozdielov medzi oboma krajinami", píše Reuters.

Austrálske vyšetrovanie útoku na konvoj WCK vynechalo zásadné detaily

Izrael sa v pondelok ohradil voči austrálskej správe o smrti siedmich humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy a vo vyhlásení svojho veľvyslanectva v Canberre uviedol, že zistenia "obsahujú niektoré skreslené informácie" a "vynechávajú zásadné detaily". TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová v piatok predstavila výsledky vyšetrovania izraelského útoku na konvoj organizácie World Central Kitchen (WCK), pri ktorom v apríli zahynuli v Pásme Gazy siedmi humanitárni pracovníci. Útok bol na základe vyšetrovania austrálskej vlády výsledkom závažných pochybení zo strany izraelskej armády, no nebol zámerný. Austrálske vyšetrovanie zistilo závažné pochybenia pri dodržiavaní postupov izraelskej armády vrátane chybnej identifikácie a chýb v rozhodovaní.

Ochrankári konvoja majú pri sebe zbrane

Izraelské veľvyslanectvo v Canberre v pondelok vyhlásilo, že austrálska vláda "bohužiaľ uviedla niektoré skreslené informácie a vynechala zásadné detaily", ako napríklad ochotu armády spolupracovať. "Izraelské obranné sily prevzali plnú zodpovednosť za vážne chyby, ktoré viedli k tragickému incidentu z noci na 1. apríla," uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení.

Zhodnotením postupu izraelskej armády bol poverený bývalý veliteľ austrálskych vzdušných síl Mark Binskin. Počas vyšetrovania zistil, že tri vozidlá v humanitárnom konvoji boli "zasiahnuté v pomerne rýchlom slede" po tom, ako boli označené ako podozrivé, no zo strany Izraela nešlo o zámer. Podľa Binskina izraelský prieskumný dron označil vozidlá ako podozrivé na základe zistenia, že ochrankári konvoja majú pri sebe zbrane. Izrael sa rozhodol odpáliť rakety na konvoj na základe mylnej domnienky, že ho uniesli militanti Hamasu - išlo však o zmluvných ochrankárov, uviedol. Skonštatoval, že útok bol výsledkom "výrazného narušenia situačného povedomia" a zmätku. V závere správy austrálskeho vyšetrovania sa uvádza, že izraelská armáda zistila chybu až po tom, ako sa približne o hodinu neskôr začali šíriť správy o útoku na sociálnych sieťach.

Viac o téme: VarovanieIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu