Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Nigérii prebiehajú násilné protesty: Prezident vyzval na upokojenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Cheikh A.T Sy)

ABUJA - Nigérijský prezident Bola Tinubu v nedeľu vyzval na prerušenie celonárodných protestov a ukončenie "krviprelievania". Uviedol to po tom, čo bezpečnostné sily potlačili zhromaždenia, ktoré sa konajú z dôvodu ekonomických problémov v krajine, informuje agentúra AFP a Reuters.

Tisíce demonštrantov vyšli v priebehu predošlého týždňa do ulíc na protest proti vládnej politike a vysokým životným nákladom. Organizácia na ochranu práv Amnesty International viní tamojšie bezpečnostné sily zo zabitia najmenej 13 demonštrantov. Polícia tvrdí, že pri protestoch zahynulo sedem ľudí, zodpovednosť za ich smrť odmieta. Nigérijčania sa mobilizujú a organizujú protesty proti hospodárskym problémom a zlej verejnej správe cez internet. Okrem viacerých ďalších požiadaviek žiadajú zníženie cien benzínu a taríf za elektrinu.

V televíznom prejave Tinubu vyzval demonštrantov, aby prerušili ďalšie protesty a vytvorili priestor pre dialóg. Išlo pritom o jeho prvý verejný prejav k zhromaždeniam od ich začiatku vo štvrtok. "Počul som vás nahlas a jasne. Rozumiem bolesti a frustrácii, ktoré sú hnacou silou týchto protestov, a chcem vás ubezpečiť, že naša vláda je odhodlaná počúvať a riešiť obavy našich občanov," povedal. Vyzval zároveň na ukončenie násilností. Tinubu využil prejav aj na obhajobu svojich doterajších výsledkov a načrtol opatrenia, ktoré podľa neho prinesú výhody mladým Nigérijčanom a ekonomike krajiny. Tinubu je vo funkcii prezidenta od mája 2023. Svoje hospodárske reformy, ktoré zahŕňali čiastočné zrušenie dotácií na benzín a elektrinu a devalváciu tamojšej meny, obhajuje ako nevyhnutné na zvrátenie rokov zlého hospodárenia v krajine.

Viac o téme: PrezidentProtestyNigéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu