Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dávajte pozor: Ministerstvo upozorňuje na demonštrácie a protesty v Nigérii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/EmekaGift100)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje Slovákov na protesty a demonštrácie v Nigérii, ktoré budú trvať najmenej do 10. augusta. Odporúča preto zvýšiť opatrnosť počas pobytu v krajine. Rezort o tom informoval na webe.

Radí takisto sledovať miestne médiá, dodržiavať pokyny miestnych orgánov, vyhýbať sa miestam so zvýšenou koncentráciou ľudí. "V prípade pobytu v guvernorátoch Kano, Borno, Katsina, Jigawa, Zamfara a Nasarawa je v týchto v súčasnosti vyhlásený zákaz nočného vychádzania," dodalo ministerstvo.

archívne video

Minister dopravy Jozef Ráž o jednodňovej známke (Zdroj: Ministerstvo dopravy)

V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať pohotovostné číslo mobilného telefónu Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Abuji (+234 909 224 3997). V pracovných dňoch v čase od 8.00 do 15.30 h takisto môžu kontaktovať Konzulárne informačné centrum MZVEZ SR (+421 2 5978 5978).

"Zároveň odporúčame slovenským občanom, aby v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka," dodal rezort.

Holandsko vyzýva svojich občanov, aby necestovali do Izraela a Libanonu

Holandské ministerstvo zahraničných vecí odporučilo svojim občanom, aby radšej necestovali do Izraela. Dôvodom je prudký nárast napätia v regióne Blízkeho východu, uviedol v utorok portál DutchNews.nl, informuje spravodajca. Ministerstvo v oficiálnom vyhlásení odporučilo občanom, aby radšej do Izraela necestovali, lebo je to príliš nebezpečné a holandské veľvyslanectvo im nemusí vedieť pomôcť, ak sa dostanú do ťažkostí.

Výzva prichádza v čase, keď analytici pripustili možnosť, že Irán a možno aj Iránom podporované hnutie Hizballáh z Libanonu uskutočnia odvetné útoky na ciele v Izraeli potom ako Izraelčania spáchali úspešné atentáty na vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju a veliteľa hnutia Hizballáh Fuáda Šukra. Najväčšia holandská letecká spoločnosť KLM už z bezpečnostných dôvodov zrušila všetky lety do Izraela, pričom túto výluku plánuje minimálne do októbra.

Podobne zareagovala aj charterová letecká spoločnosť Transavia, ktorá oznámila, že "na zvyšok leta" ruší svoje lety do Libanonu a chce sa vyhnúť libanonskému vzdušnému priestoru. Letecká spoločnosť ponúkala štyri lety týždenne do Bejrútu. Minulý týždeň ministerstvo zahraničných vecí varovalo všetkých holandských občanov žijúcich alebo nachádzajúcich sa v Libanone, aby čo najskôr opustili krajinu. "V posledných dňoch sa situácia zhoršila a riziko eskalácie konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom sa zvýšilo," uviedlo holandské veľvyslanectvo v Bejrúte.

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieMinisterstvoNigéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu