Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Diplomatická kríza medzi Poľskom a Maďarskom vrcholí! V4 je mŕtva, píše poľský denník

Zľava slovenský premiér Robert Fico, poľský premiér Donald Tusk, český premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán na summite Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe. Zobraziť galériu (3)
Zľava slovenský premiér Robert Fico, poľský premiér Donald Tusk, český premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán na summite Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe. (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

VARŠAVA - Vyšegradská skupina (V4), slúžiaca pre posilnenú spoluprácu Poľska, Česka, Slovenska a Maďarska, je mŕtva. Napísal to poľský denník Rzeczpospolita na svojej internetovej stránke v reakcii na slovnú prestrelku medzi maďarskou národno-konzervatívnou vládou a predstaviteľmi poľského proeurópskeho kabinetu.

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Diplomatická roztržka medzi Budapešťou a Varšavou prepukla kvôli rozdielnemu postoju oboch krajín voči Rusku. "Najnovšiu ofenzívu proti Varšave (maďarský premiér Viktor) Orbán začal neopodstatnenými obviňovaniami, že jasne protiruská politika poľskej vlády je výrazom pokrytectva, pretože Poľsko podľa šéfa maďarskej vlády zároveň kupuje ruskú ropu," pripomína Rzeczpospolita. Potom už bolo podľa poľského denníka len horšie.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó "opustil posledné zvyšky dobrého vychovania" a dospel k záveru, že "sa poľská diplomacia ponára do močiarov klamstiev". Išlo o reakciu na vyjadrenia šéfa poľskej diplomacie Radoslawa Sikorského, podľa ktorého sa Maďarsko v EÚ dostalo do izolácie, pretože vedie "egoistickú politiku zbližovania s Ruskom a Čínou". Námestník Sikorského Wladyslaw Bartoszewski zase odporučil Maďarsku, aby uvažovalo o odchode z EÚ a NATO, keď tieto organizácie tak nenávidí.

Zmení Poľsko zahraničnú stratégiu?

Medzi Poľskom a Maďarskom do vlaňajšej zmeny pri moci vo Varšave, keď vládu národnokonzervatívneho Práva a spravodlivosti vystriedal proeurópsky kabinet Donalda Tuska, panovali dobré vzťahy. Rzeczpospolita píše, že "nie je nič divné, že sa Poliaci, ktorí vlani na jeseň ukázali, ako sa dá od moci odsunúť nacionalistický populizmus, stali terčom čoraz väčšieho nepriateľstva zo strany Viktora Orbána a jeho kľučky".

Zľava predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico, predseda vlády Poľska Donald Tusk, predseda vlády Česka Petr Fiala a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán počas tlačovej konferencie v rámci summitu premiérov krajín Vyšehradskej skupiny (V4) v Prahe
Zobraziť galériu (3)
Zľava predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico, predseda vlády Poľska Donald Tusk, predseda vlády Česka Petr Fiala a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán počas tlačovej konferencie v rámci summitu premiérov krajín Vyšehradskej skupiny (V4) v Prahe  (Zdroj: SITA/AP/Milan Illík)

Pre Poľsko ostrý spor s Maďarskom znamená potrebu zmeny zahraničnej stratégie, uvádza Rzeczpospolita. "Vyšegradská skupina je mŕtva a je potrebné hľadať alternatívne riešenie," myslí si poľský denník. Jednou z možností je Weimarský trojuholník, teda zasielaná spolupráca Poľska, Nemecka a Francúzska, ale tento formát teraz obmedzuje politická paralýza vo Francúzsku. Inou možnosťou je posilnenie spolupráce v regióne pri Baltskom mori alebo stávka na bilaterálne vzťahy, najmä s Českom alebo Nemeckom, napísala Rzeczpospolita.

Viac o téme: MaďarskoPoľskoV4Vyšehradská skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu