Pondelok9. september 2024, meniny má Martina, zajtra Oleg

Smrť vodca Hamasu: Nové zistenia, TOTO ho zabilo! Neuveríte, kde bolo zariadenie celý čas ukryté

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja
Šéf Hamasu Ismáíl Haníja (Zdroj: X/SuppressedNws)

WASHINGTON - Vodcu palestínskeho hnutia Hamas Ismaíla Haníju zabila explózia výbušného zariadenia, ktoré bolo niekoľko týždňov ukryté v rezidencii, kde sa počas pobytu v Teheráne zvyčajne zdržiaval. Informovala o tom vo štvrtok americká televízia CNN s odvolaním na nemenovaný zdroj oboznámený s operáciou, píše TASR.

Podľa zdroja televízie CNN, ktorý si želal ostať v anonymite, bola bomba ukrytá v Haníjovej izbe už pred dvoma mesiacmi a odpálená na diaľku, keď sa v rezidencii nachádzal. Iránske médiá v stredu tvrdili, že vodca Hamasu zahynul pri raketovom útoku. Teherán a Hamas pripísali zodpovednosť za útok Izraelu, ktorý to dosiaľ nepotvrdil ani nevyvrátil. Izraelskí predstavitelia informovali Washington o operácii až po smrti vodcu Hamasu, povedal zdroj CNN. O nových podrobnostiach útoku na Haníju ako prvý informoval americký denník The New York Times.

Do rezidencie sa podarilo prepašovať bombu

Odhalenie, že do rezidencie, ktorá bola pod ochranou iránskych Revolučných gárd, sa podarilo tajne prepašovať bombu, naznačuje vážne zlyhanie iránskych bezpečnostných zložiek, konštatuje CNN. Haníja sa v utorok v Teheráne zúčastnil na inaugurácii nového iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána. Zabitie vodcu Hamasu vyvolalo obavy z výraznej eskalácie vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla vlani v októbri po útoku Iránom podporovaného Hamasu na juh Izraela. Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu vyhlásil, že pomsta za zabitie Haníju je "povinnosťou" Teheránu. Dodal, že Izrael si sám pre seba pripravil dôvody na "tvrdý trest".

Viac o téme: ExplóziaSmrťPalestínaHamasIsmáíl Haníj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu