Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

V Pásme Gazy sú zničené alebo poškodené až dve tretiny budov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Leo Correa)

ŽENEVA - Takmer dve tretiny budov v Pásme Gazy bolo od začiatku izraelskej invázie poškodených alebo zničených. V piatok to uviedla Organizácia Spojených národov (OSN). Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Satelitné snímky odhalili, že 151 265 budov bolo zasiahnutých, 30 percent je zničených, 12 percent vážne poškodených, 36 percent mierne poškodených a 20 percent je pravdepodobne poškodených. Ide približne o 63 percent budov v celej oblasti," uviedlo Satelitné centrum OSN (UNOSAT).

archívne video

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

UNOSAT odhadol hmotnosť trosiek z poškodených a zničených budov na takmer 42 miliónov ton. Ide o výrazný nárast z januárového odhadu na úrovni 23 miliónov ton. Hodnotenie UNOSAT uskutočnil na základe porovnania satelitných snímok Pásma Gazy z mája 2023 a zo 6. júla tohto roka. "Dopad na civilnú infraštruktúru je evidentný, tisíce domov a kritických zariadení bolo poškodených," uviedol UNOSAT.

Vojna v Pásme Gazy sa začala po teroristickom útoku hnutia Hamas na juh Izraela 7. októbra minulého roka. Pri odvetnej ofenzíve Izraela v Pásme Gazy doposiaľ zahynulo vyše 39-tisíc osôb podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Viac o téme: PoškodenieBudovyPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu