Pondelok9. september 2024, meniny má Martina, zajtra Oleg

Hizballáh zaútočil raketami na sever Izraela: Erdogan hovoril s Bidenom o rozširovaní vojny

(Zdroj: koláž SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, TASR/AP Photo/Denes Erdos)

BEJRÚT - Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok oznámilo, že zaútočilo raketami na sever Izraela "v reakcii" na útok izraelskej armády na juh Libanonu. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o prvý útok Hizballáhu na Izrael po tom, čo pri utorkovom izraelskom údere na Bejrút zahynul jeden z veliteľov tohto hnutia.

Hizballáh uviedol, že na Izrael zaútočil desiatkami rakiet Kaťuša. Izraelská armáda krátko predtým oznámila, že na severe Izraela sa rozozneli sirény varujúce pred leteckým útokom. Miestne médiá informovali o zachytení útoku protivzdušnou obranou Železná kupola (Iron Dome) nad západnou Galileou, napísala agentúra Reuters.

Izrael sa prihlásil k zodpovednosti za utorkový útok, pri ktorom zahynul šéf operačného veliteľstva Hizballáhu Fuád Šukr. Irán a hnutie Hamas vinia Izrael aj zo smrti lídra Hamasu Ismáíla Haníju, čo ešte väčšmi prehĺbilo obavy z odvetných útokov Iránu.

Erdogan tvrdí, že Izrael sa snaží rozšíriť vojnu do širšieho regiónu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonáte so svojím americkým kolegom Joeom Bidenom vo štvrtok povedal, že Izrael sa snaží rozšíriť vojnu v Pásme Gazy do širšieho regiónu a nechce prímerie. Uviedla to kancelária tureckého prezidenta, informujeme podľa správy agentúry Reuters. Izraelská vláda ukazuje "každým krokom" svoju neochotu dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy, povedal Erdogan Bidenovi. Dodal, že prejav izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Kongrese USA vyvolal "hlboké sklamanie" v Turecku i vo svete, informovala Ankara.

Turecký prezident v telefonáte tiež uviedol, že zabitie vodcu palestínskeho hnutia Hamas Ismaíla Haníju zasadilo úsiliu o dosiahnutie prímeria "ťažký úder". Zároveň prisľúbil, že bude naďalej pracovať na zlepšení vzťahov medzi spojencami zo Severoatlantickej aliancie. Biden podľa Ankary poďakoval Erdoganovi za vynaložené úsilie v súvislosti s rozsiahlou výmenou väzňov medzi Západom a Ruskom, ku ktorej došlo vo štvrtok.

Washington je odhodlaný brániť Izrael pred všetkými hrozbami z Iránu

Spojené štáty sú odhodlané brániť bezpečnosť Izraela pred všetkými hrozbami z Iránu. Uviedol to vo štvrtok prezident USA Joe Biden v telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v reakcii na zabitie vodcu hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na vyhlásenie Bieleho domu.

Biden v telefonáte opätovne potvrdil záväzok USA "voči bezpečnosti Izraela pred všetkými hrozbami zo strany Iránu vrátane ním podporovaných teroristických skupín Hamas, Hizballáh a (jemenských) húsíov," uviedol Biely dom. "Prezident diskutoval o úsilí podporiť obranu Izraela pred hrozbami zahŕňajúcimi balistické rakety a bezpilotné lietadlá vrátane nového obranného rozmiestnenia americkej armády," dodal Biely dom.

Vodca Hamasu zahynul v noci na stredu v Teheráne. Palestínske hnutie obvinilo zo zabitia Haníju Izrael, ten však úmrtie vodcu Hamasu nekomentoval. Izraelská armáda sa však prihlásila k zodpovednosti za utorkový útok na Bejrút, pri ktorom zahynul šéf operačného veliteľstva libanonského hnutia Hizballáh Fuád Šukr. Izraelské sily uviedli, že išlo o reakciu za útok na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 detí a tínedžerov. Hizballáh sa od zodpovednosti za daný útok dištancoval.

Viac o téme: útok IzraelHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu