Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Švédsko zatvára svoje veľvyslanectvo v Libanone: Obava z eskalácie vojny

(Zdroj: SITA/Hanna Johre/NTB Scanpix via AP)

ŠTOKHOLM/BEJRÚT - Švédsko zatvára svoje veľvyslanectvo v libanonskom hlavnom meste Bejrút v čase obáv, že by vojna v Pásme Gazy mohla eskalovať do širšieho regionálneho konfliktu. Oznámil to v sobotu švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström, informuje o tom agentúra AFP.

"Ministerstvo zahraničných vecí nariadilo svojim zamestnancom, aby opustili Bejrút a odcestovali na Cyprus. Ministerstvo zahraničných vecí plánuje dočasne premiestniť svoje veľvyslanectvo," uviedol Billström pre rozhlasovú stanicu Sveriges Radio. Rozhodnutie o zatvorení veľvyslanectva sa podľa ministra vzťahuje najskôr na mesiac august, no vzhľadom na situáciu v oblasti bezpečnosti bude možné ho predĺžiť. "Ministerstvo dôkladne monitoruje vývoj (situácie)," povedal Billström.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa švédskeho rezortu diplomacie mohlo pritom toto leto do Libanonu odcestovať až 10.000 občanov Švédska. Tí tak ignorovali varovania švédskej vlády pred cestovaním do tejto krajiny, ktoré sú v platnosti už od vlaňajšieho októbra. "Vyzývam všetkých Švédov v Libanone, aby z tejto krajiny akýmkoľvek spôsobom odišli, kým môžu," uviedol Billström.

Vojna v Pásme Gazy vypukla vlani v októbri po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. V reakcii na útok začal Izrael podnikať v Pásme Gazy vzdušné útoky a neskôr spustil aj pozemnú ofenzívu. Od začiatku vojny okrem toho dochádza aj takmer ku každodenným prestrelkám na izraelsko-libanonských hraniciach. Tento týždeň pritom zahynul pri útoku v Iráne vodca Hamasu Ismaíl Haníja a o život prišiel pri inom útoku aj vysokopostavený veliteľ libanonského hnutia Hizballáh. Z ich úmrtia je obviňovaný Izrael a napätie na Blízkom východe súvisiace s vojnou v Gaze tak rastie.

Viac o téme: VeľvyslanectvoŠvédskoLibanonGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu