Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Turecko vyhlásilo na piatok štátny smútok v súvislosti so smrťou lídra Hamasu

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja
Šéf Hamasu Ismáíl Haníja (Zdroj: X/SuppressedNws)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil na piatok 2. augusta štátny smútok v súvislosti so smrťou lídra Hamasu Ismáíla Haníju. Vo štvrtok večer to uviedol turecký prezident na sociálnej sieti X. Informujeme na základe správy agentúry Reuters a príspevku na X.

"S cieľom vyjadriť podporu Palestíne a solidaritu s našimi palestínskymi bratmi a sestrami bol na zajtra (piatok 2. augusta) vyhlásený jednodňový štátny smútok v súvislosti so smrťou Ismáíla Haníju, predsedu politbyra Hamasu, ktorý zomrel mučeníckou smrťou." uviedol Erdogan na sieti X. "S úctou spomínam na Ismáíla Haníju a všetkých palestínskych mučeníkov a v mene svojom i svojho národa vyjadrujem sústrasť palestínskemu ľudu," dodal turecký prezident vo zverejnenom vyjadrení.

Turecko ostro odsúdilo tento útok

Haníja zomrel v stredu v skorých ranných hodinách počas raketového útoku v iránskej metropole Teherán, kde sa zúčastnil na inaugurácii nového prezidenta Massúda Pezeškijána. Z útoku viacero štátov podozrieva Izrael, ktorý sa k nemu oficiálne neprihlásil.

Turecko v stredu ostro odsúdilo tento útok a uviedlo, že jeho cieľom bolo rozšíriť vojnu v Pásme Gazy na regionálnu úroveň. "Opäť sa ukázalo, že vláda (izraelského premiéra Benjamina) Netanjahua nemá v úmysle dosiahnuť mier," uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí. Prezident Erdogan dlhodobo vystupuje na podporu palestínskej otázky, podporoval hnutie Hamas a v súčasnosti patrí medzi najväčších kritikov Izraela.

Viac o téme: Štátny smútokTureckoHamasIsmáíl Haníj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu