Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Európska únia kritizuje mimosúdne zabitie politického vodcu hnutia Hamas

Josep Borell
Josep Borell (Zdroj: Twitter/AZgeopolitics)

BRUSEL - Hovorca najvyššieho diplomata EÚ Josepa Borrella vo štvrtok kritizoval vraždu vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju a potvrdil nesúhlas EÚ s "mimosúdnym zabíjaním". Informujeme podľa tlačovej agentúry DPA.

Prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) ešte predtým požiadal o vydanie zatykača na Haníju na základe rôznych obvinení z vojnových zločinov, dodal hovorca. Borrellov hovorca tiež vyzval na maximálnu zdržanlivosť, "pretože ďalšia eskalácia na Blízkom východe a v širšom regióne neprinesie zisk žiadnej krajine ani národu". Irán a Hamas obviňujú Izrael zo zabitia Haníju pri leteckom útoku v noci na stredu v Teheráne, kde sa zúčastnil na zložení slávnostného sľubu nového iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána.

Židovský štát sa k zodpovednosti zatiaľ oficiálne neprihlásil

Iránske vedenie vykoná "krvnú pomstu" proti Izraelu, varoval vo štvrtok najvyšší iránsky veliteľ a uviedol, že je to len otázkou správneho načasovania odvety. "Jedinou istotou je, že sionisti tento čin trpko oľutujú," povedal náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bákerí. Irán často označuje Izrael ako sionistov alebo sionistický režim. Irán a jeho spojenci z Hamasu považujú Izrael za zodpovedný za zabitie Haníju. Židovský štát sa k zodpovednosti zatiaľ oficiálne neprihlásil.

Brigády Izzaddína Kasáma - ozbrojené krídlo Hamasu - v stredu uviedli, že zabitím Haníju sa vojna proti Izraelu dostáva na "novú úroveň". Brigády zároveň varovali pred dôsledkami pre celý región. Iránske Islamské revolučné gardy (IRGC) vo vyhlásení uviedli, že zabitie politického lídra Hamasu bude mať za následok "drsnú a bolestivú odpoveď". "Irán a os odporu budú na tento zločin reagovať," avizovali.

Viac o téme: KritikaEurópska úniaHamasIsmáíl Haníj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu