Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Turecko blokuje spoluprácu Izraela s NATO už od začiatku vojny v Pásme Gazy

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ANKARA - Turecko už od októbra blokuje spoluprácu medzi Izraelom a NATO pre vojnu v Pásme Gazy a podľa všetkého v tom bude pokračovať. Ankara uvádza, že Aliancia by nemala zasahovať do konfliktu. Informujeme na základe štvrtkovej správy agentúry Reuters.

Izrael patrí medzi partnerov NATO a udržiava s niektorými členmi blízke vzťahy. Pred začiatkom konfliktu v Pásme Gazy 7. októbra minulého roka sa Turecko už snažilo napraviť svoje napäté vzťahy s Izraelom. Ankara však odsudzuje izraelskú operáciu v Gaze, ktorú označuje za genocídu a na základe ktorej zastavila aj bilaterálny obchod s krajinou. Rovnako tak kritizuje viacerých západných spojencov pre podporu Izraela.

Izrael aj Hamas sa na začiatku vojny dopustili vojnových zločinov

Turecko od októbra vetovalo všetky aktivity NATO s Izraelom vrátane spoločných rokovaní či cvičení. Ankara uvádza, že krajina porušuje základné zásady NATO a zároveň aj ľudské práva. Vyšetrovanie OSN už v júni zistilo, že Izrael aj Hamas sa na začiatku vojny dopustili vojnových zločinov. Izrael tieto tvrdenia však odmieta a vyhlasuje, že cieľom operácie v Gaze je zlikvidovanie hnutia Hamas.

Turecko bude podľa zdrojov agentúry Reuters aj naďalej blokovať spoluprácu a interakcie NATO a Izraela, dokým sa konflikt neskončí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po júlovom summite NATO vo Washingtone vyhlásil, že NATO by nemalo pokračovať v spolupráci s Izraelom. Izrael na to tento týždeň reagoval výzvou Aliancii, aby Turecko vylúčila pre údajné hrozby Erdogana.

Viac o téme: NATOTureckoIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu